42 metų M. Renzi iš premjero posto pasitraukė gruodį, kai triuškinamai pralaimėjo referendumą dėl konstitucinės reformos.

Šia reforma siekta supaprastinti Italijos parlamentinę sistemą.

Tačiau po nepavykusio balsavimo gruodį, sulaukęs pasipriešinimo iš jo centro kairės partijos į kairę krypstančio sparno, vasarį M. Renzi paliko ir jos lyderio postą. Politikas tikisi per šiuos rinkimus užsitikrinti naujas ir platesnes galias.

Sekmadienio rinkimuose jis varžosi su dviem kairiųjų pažiūrų kandidatais – teisingumo ministru Andrea Orlando ir Italijos pietiniam Apulijos regionui vadovaujančiu Michele Emiliano.

Anksčiau šį mėnesį partijos viduje surengto balsavimo rezultatai parodė, kad laimėti turėtų M. Renzi, surinkęs 66,7 proc. balsų. Antrą vietą veikiausiai užimtų 25,3 proc. balsų surinkęs A. Orlando, o trečias liktų M. Emiliano.

2013-ųjų gruodį, kai M. Renzi pirmą kartą tapo PD lyderiu, jis sulaukė apie 68 proc. iš 2,8 mln. rinkėjų palaikymo.

Jei rinkimuose dalyvaus panašus skaičius rinkėjų, laimėtojas būtų išrinktas legitimiai, tačiau M. Emiliano perspėjo, kad jei šįkart balsuos mažiau žmonių, rinkimai bus nesėkmingi. Tuo tarpu A. Orlando pareiškė, kad jei į rinkimus ateis mažiau kaip du milijonai rinkėjų, balsavimas būtų nesėkmingas.

M. Renzi savo ruožtu nustatė tą ribą daug žemiau: jis norėtų, kad balsuotų bent milijonas žmonių.

Daugiausia gatvėse įkurtos balsavimo kabinos atsidarė 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku. Rinkėjai savo balsą galės atiduoti iki 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku.

Balsuoti šiuose rinkimuose gali visi italai nuo 16 metų, Italijoje gyvenantys ES piliečiai ir užsieniečiai, turintys galiojančius leidimus gyventi. Tačiau pastarieji, kad galėtų balsuoti, turi paaukoti mažiausiai du eurus.