Baudos, be kita ko, grės ne tik rūkaliams, bet ir kitiems šiukšlintojams. Ant Italijos gatvių kramtomąją gumą išspjovę ar kvitą numetę asmenys nuo šiol turės sumokėti 30-150 eurų baudą.

Įstatymo akte nurodoma, kad baudos bus skiriamos žmonėms, kurie bus pastebėti metantys šiukšles į bet kurią vietą, kuri nėra šiukšlių dėžė, pavyzdžiui, nutekamuosius griovius, vandenį ar grindis.

Iš viso naują įstatymų rinkinį sudaro 79 atskiri straipsniai. Jo tikslas yra sumažinti Italijos šiukšlių ir užterštumo problemas, taip pat šalies priklausomybę nuo iškastinio kuro ir skatinti tvarų vystymąsi.

Nuo šiol tarybos turės užtikrinti, kad Italijos gatvėse ir parkuose būtų pakankamai peleninių ir šiukšlių dėžių. Naujos priemonės numato, kad vyriausybė taip pat investuos 35 mln. eurų kovai su smogu, dusinančiu didžiuosius Italijos miestus. Didelė lėšų dalis bus skirta nemokamo viešojo transporto kūrimui ir dviračių takų bei bendrų kelionių automobiliais schemų vystymui. Šios programos jau vykdomos šiauriniuose Italijos miestuose - Milane ir Turine, kur oro užterštumo problemos yra pasiekusios aukščiausią visų laikų lygį.

Iš viso naujoms priemonėms pritarė 169 Italijos parlamentarai. 32 buvo prieš, o 11 susilaikė.