Gibraltaro prekybos laivas sekmadienį išgelbėjo 75 afrikiečius, dauguma kurių buvo be sąmonės. Migrantai dreifavo 14 metrų ilgio laiviūkštyje maždaug 75 mylių nuotoliu nuo Sicilijos. Abu suimtieji - Liberijos piliečiai, įtariami padėję organizuoti migrantų kelionę ir pasipelnę iš jos.

Išlikę gyvi migrantai pasakojo, kad iš Libijos prieš devynias dienas išplaukė apie 100 žmonių, bet daugiau kaip ketvirtadalis jų mirė pakeliui, ir jų lavonai buvo išmesti už borto.

Pabėgėliai sakė esą iš Sudano, Liberijos, Dramblio Kaulo Kranto ir Siera Leonės - už kelionę kiekvienas jų mokėjęs nuo 800 iki 1800 dolerių.

Nedideliais laiveliais nelegalūs migrantai nuolat veržiasi iš Šiaurės Afrikos į Italiją, o iš ten - į kitas Europos šalis, ieškodami geresnio gyvenimo.

Italijos vidaus reikalų ministras Giuseppe Pisanu (Džiuzepė Pisanu) sekmadienį sakė, kad pastarosios mirtys verčia imtis glaudesnio bendradarbiavimo, ieškant nusikaltėlių, užsiimančių šiuo nelegaliu verslu - žmonių gabenimu.

Libijos užsienio reikalų ministras Mohamedas Abdel-Ramanas Šalgamas vadina migraciją didele jo šalies problema - būtent per Libiją eina bene pagrindinis nelegalių migrantų tranzitas.

"Jeigu jums, italams, nelegali imigracija yra problema, mums tai - invazija", - sakė M. A. Ramanas Šalgamas interviu dienraščiui "La Stampa".