Vien Europoje SARS-CoV-2 jau užsikrėtė daugiau kaip 300 tūkst. žmonių, bet nėra jokių požymių, kad viruso plitimas lėtėtų, o ekonomistai sakė, kad liga jau įstūmė pasaulį į recesiją.

Jungtinėse Valstijose, kur dabar yra daugiau kaip 100 tūkst. COVID-19 pacientų, prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pasitelkė karo atvejais numatomus įgaliojimus ir liepė vienai privačiai kompanijai gaminti medicininę įrangą, nes perkrautai šalies sveikatos sistemai sunku dorotis su krize.

„Šiandienos veiksmai padės užtikrinti greitą [plaučių] ventiliacijos [aparatų], kurie gelbės amerikiečių gyvybes, gamybą“, – sakė D. Trumpas, išleisdamas įsakymą automobilių gamintojai „General Motors“.

Uždarius 60 proc. šalies, o užsikrėtimo atvejų skaičiui sparčiai augant, D. Trumpas taip pat pasirašė didžiausią per šalies istoriją ekonomikos gaivinimo planą, kuriuo numatoma skirti 2 trln. (1,84 trln. eurų) nuo koronaviruso krizės nukentėjusiems amerikiečiams, išteklių stokojančioms ligoninėms ir paralyžiuotam verslui.

Tai buvo padaryta Italijai penktadienį paskelbus apie kone tūkstantį naujų mirties atvejų – 969. Tai didžiausias vienos paros skaičius visame pasaulyje nuo pat pandemijos pradžios.

Vienas COVID-19 sirgęs ir jau pasveikęs kardiologas iš Romos pasakojo apie pragarišką patirtį vienoje sostinės ligoninių.

„Deguonies terapija skausminga, ieškoti stipininės arterijos sunku. Nevilties apimti kiti pacientai šaukė: „Gana, gana!“ – naujienų agentūrai AFP pasakojo gydytojas.

Gera naujiena ta, kad naujų užsikrėtimo atvejų Italijoje toliau mažėja. Tačiau nacionalinio sveikatos instituto vadovas Silvio Brusaferro sakė, kad krizės pikas dar nepasiektas, ir prognozavo, kad jis galėtų įvykti „per artimiausias kelias dienas“.

Ispanija penktadienį taip pat paskelbė, kad naujų užsikrėtimo atvejų skaičius atrodo mažėjantis, nors per parą taip pat užregistravo rekordiškai daug mirties atvejų – 769.

Europoje nustatyta daugiau kaip 300 tūkst. užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų – daugiausia jų užfiksuota Italijoje (86 498) ir Ispanijoje (64 059), rodo penktadienio vakarą naujienų agentūros AFP paskelbti duomenys.

Europoje iš viso yra 305 851 patvirtintas infekuotasis, iš jų 18 289 mirė – taigi, šis žemynas šiuo metu yra labiausiai paveiktas pandemijos. Azija yra antroje vietoje – ten nustatyti 102 043 užsikrėtimo ir 3 683 mirties atvejai.

„Dramatiška evoliucija“

Europoje dėl koronaviruso milijonai žmonių gyvena karantino sąlygomis; Paryžiaus, Romos ir Madrido gatvės pastarosiomis savaitėmis nykiai tuščios.

Didžiojoje Britanijoje šalies kovai su koronavirusu vadovaujantys ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas penktadienį paskelbė, kad jiems testais patvirtintas užsikrėtimas SARS-CoV-2.

„Per pastarąsias 24 valandas man pasireiškė lengvi simptomai, ir koronaviruso testas buvo teigiamas“, – per „Twitter“ parašė Britanijos vyriausybės vadovas.

„Dabar saviizoliuojuosi, bet toliau vadovausiu vyriausybės atsakui vaizdo ryšiu, mums kovojant su virusu“, – pridūrė ministras pirmininkas, kuris iš pradžių priešinosi raginimams skelbti šalyje karantiną, bet paskui apsigalvojo.

Kitos pasaulio šalys rengiasi visapusiškam koronaviruso poveikiui, AFP skaičiams rodant, kad visame pasaulyje jau mirė daugiau kaip 26 tūkst. žmonių.

Pasaulio sveikatos organizacijos direktorius Afrikos regionui perspėjo, kad šiam žemynui gresia pandemijos „dramatiška evoliucija“, Pietų Afrikos Respublikai (PAR) taip pat pradėjus skaičiuoti COVID-19 aukas ir pranešus apie pirmą mirties atvejį.

Tai, kaip gali būti sunku priversti laikytis nurodymų neiti iš namų, parodė penktadienio incidentas Johanesburge, kai policijai teko tramdyti šimtus pirkėjų, bandžiusių įsiveržti į vieną prekybos centrą.

Tačiau du beveik visiškos izoliacijos mėnesiai Kinijos Uhane, kur koronavirusas praėjusių metų pabaigoje atsirado, regis, davė rezultatų ir dabar 11 mln. gyventojų turintis miestas iš dalies atidaromas.

Nuo sausio Uhano gyventojams buvo draudžiama išvykti, gatvės buvo blokuotos, milijonai žmonių patyrė didžiulius kasdienio gyvenimo suvaržymus.

Tačiau šeštadienį žmonėms leista patekti į miestą, turi būti atnaujintas metropoliteno darbas. Kai kurie parduotuvių centrai savo duris atvers kitą savaitę.

Kinija skelbia apie 54 naujus įvežtinius koronaviruso atvejus

Kinija skelbia per pastarąją parą užfiksavusi 54 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus ir tris mirtis.

Visi užsikrėtimo atvejai nustatyti žmonėms, sugrįžusiems iš užsienio, šeštadienį paskelbė Nacionalinė sveikatos komisija.

Šeštadienį Kinija įgyvendino sprendimą į šalį nebeįsileisti iš užsienio sugrįžtančių šalies piliečių, turinčių galiojančias vizas ir leidimus gyventi, taip siekiant apriboti naujojo koronaviruso plitimą.

Nuo šeštadienio Pekinas taip pat griežtai ribos į šalį atvykstančių ir išvykstančių tarptautinių skrydžių skaičių.

Iki šiol Kinijoje užfiksuoti iš viso 81 394 užsikrėtimo atvejai ir 3 295 mirtys. Pasveikusiųjų skaičius – 74 971.

Jaunesni pacientai

Jungtinėse Valstijose žinomų užsikrėtimo atvejų skaičius viršijo 100 tūkst. ir yra didžiausias pasaulyje, o mirties atvejų užregistruota daugiau kaip 1,5 tūkst., nurodo Johnso Hopkinso universitetas.

JAV krizės epicentras yra Niujorko miestas, kur sveikatos apsaugos darbuotojai grumiasi su atvejų skaičiaus augimu, įskaitant jaunesnių pacientų skaičiaus didėjimą.

„Dabar tai ir 50-mečiai, 40-mečiai, 30-mečiai“, – sakė vienas pulmonologas.

Kad sumažintų spaudimą COVID-19 pacientais užtvindytiems priėmimo skyriams Los Andžele, mieste prisišvartavo didžiulis JAV karinio jūrų laivyno laivas-ligoninė, kuris priiminės kitomis ligomis sergančius pacientus.

Džiazu ir naktiniu gyvenimu garsėjančiame Naujajame Orleane sveikatos apsaugos ekspertai sako, kad dėl didelio čionykščio protrūkio iš dalies gali būti atsakingas vasarį vykęs mėnesio trukmės Užgavėnių festivalis.

„Tai bus mūsų kartą apibrėšianti nelaimė“, – sakė Naujojo Orleano Krašto saugumo ir pasirengimo nepaprastosioms situacijoms biuro direktorius Collinas Arnoldas.

Europai ir JAV grumiantis su pandemija, pagalbos organizacijos perspėja, kad neturtingose šalyse ir karo zonose, tokiose kaip Sirija ir Jemenas, gali mirti milijonai žmonių.

„Pabėgėliai, namus priverstos palikti šeimos, krizę išgyvenantys žmonės nuo šio protrūkio nukentės labiausiai“, – paskelbė „International Rescue Committee“.

Daugiau kaip 80 šalių jau paprašė skubios pagalbos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), penktadienį sakė jo vadovė Kristalina Georgijeva. Ji perspėjo, kad reikės didžiulių pagalbos išlaidų besivystančioms šalims.

„Aišku, kad jau prasidėjo recesija“, kuri bus sunkesnė už buvusiąją 2009 metais po pasaulinės finansų krizės, pareiškė K. Georgijeva per internetu surengtą spaudos konferenciją.