Dekretu nustatyta, kad migrantus išgelbėjęs laivas turi nedelsdamas vykti į paskirtą uostą, o ne toliau teikti pagalbą kitiems jūroje nelaimės ištiktiems migrantų laivams. Paprastai laivai daug kartų gelbsti žmones mažuose laiveliuose ir tik po to ieško uosto, į kurį galėtų įplaukti, jis dažnai būna Italijoje.

Be to, migrantai ir pabėgėliai dar būdami laive privalės pasakyti, ar nori prašyti prieglobsčio ir, o tai dar svarbiau, kurioje Europos Sąjungos šalyje, o tada užpildyti prašymus.

Už naujų taisyklių pažeidimus Roma grasina civilinių laivų kapitonams didelėmis baudomis iki 50 tūkst. eurų. Valdžia taip pat gali konfiskuoti laivus ir sulaikyti Italijos uostuose.

Ketvirtadienį per metų pabaigos spaudos konferenciją G. Meloni sakė, kad jos vyriausybė grąžino migracijos klausimą į tarptautinę darbotvarkę. Ji taip pat tvirtino, kad dekretas privers nevyriausybines organizacijas vykdyti operacijas jūroje sutinkamai su tarptautine teise.

„Naujas Italijos vyriausybės dekretas yra kvietimas paskęsti“, – sakė Oliveris Kulikowskis iš Vokietijos asociacijos „Sea-Watch“, nuolat vykdančios misijas centrinėje Viduržemio jūros dalyje.

„Verčiant laivus plaukti į uostą pažeidžiama pareiga gelbėti, jei jūroje yra daugiau nelaimės ištiktų žmonių. Priešinsimės šiam bandymui kriminalizuoti civilių gelbėjimą jūroje ir atimti iš pabėgėlių teises“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)