"Stebuklingoji fleita sulaužyta. Po 20 metų italai liovėsi šokti pagal Berlusconi muziką", - rašo kairiosios pakraipos dienraštis "La Repubblica", kai paskelbti galutiniai sekmadienį ir pirmadienį vykusio referendumo rezultatai patvirtino žeminantį vyriausybės pralaimėjimą.

Suskaičiavus visus balsus paaiškėjo, jog prieš branduolinę energetiką pasisakė 94 proc. dalyvių. Tiek pat piliečių nepritarė įstatymui, kuris turėjo užtikrinti teisinę neliečiamybę teisėsaugos nemalonę užsitraukusiam premjerui.

"Premjeras nebesugeba perprasti italų ir išlaikyti vyriausybės. Tai išties istorinio ciklo pabaiga, - pridūrė "La Repubblica". - Italai jam atgręžė savo nugaras."

S.Berlusconi peikia ne vien įprasti jo kritikai, nujaučiantys permainas Italijos politikoje, bet ir tradiciniai premjero šalininkai.

"(Ateinančios) savaitės bus sudėtingos koalicijai, atsidūrusiai... stebinančiai silpnoje pozicijoje. Berlusconi išgyvena blogiausią momentą savo politinėje karjeroje, - rašo S.Berlusconi šeimos valdomas dienraštis "Il Giornale". - Centro dešinė turi pripažinti šį sudėtingą laikotarpį, reaguodama vieninteliu įmanomu būdu: reformomis ir nauja tapatybe."

S.Berlusconi "pirmąkart pasirodė praradęs gebėjimą rasti harmoniją su savo rinkėjais", - pridūrė laikraštis.

Tuo tarpu centristinis dienraštis "Corriere della Sera" pasisakė griežčiau.

"Jeigu vietos valdžios rinkimų rezultatai buvo antausis, šįkart centro dešinė patyrė nokdauną, - rašoma jo vedamajame. - Demokratiški rinkėjai kantrūs ir pakantūs, tačiau kai kada jie sukyla tarsi milžinai ir atsikrato praeities."

Tačiau "Corriere della Sera" perspėjo, jog šalies opozicija dar nepakankamai susivienijusi, kad taptų reikšminga politine alternatyva S.Berlusconi.

"Viena yra laimėti referendumą, o visai kas kita - laimėti rinkimus ir vadovauti šaliai", - pabrėžė dienraštis.