Šaltinių teigimu, siūloma, kad vokiečių gamybos sparnuotosios raketos „Taurus“ būtų pasiųstos į JK arba Prancūziją mainais į tai, kad šios sąjungininkės suteiktų Ukrainai daugiau savo raketų „Storm Shadow“.

Ši mintis „parodo kanclerio Olafo Scholzo silpnumą“ remiant Ukrainą, ketvirtadienį dpa sakė žaliųjų politikas Antonas Hofreiteris. Pasiūlymas siunčia aiškią žinią, kad „Didžioji Britanija gali pristatyti, o Vokietija negali“, sakė Vokietijos parlamento Europos reikalų komiteto pirmininkas.

Ukraina jau kelis mėnesius prašo raketų „Taurus“, tačiau O. Scholzas blokuoja jų pristatymą Kyjivui, nes veikiausiai nerimauja, kad šiuos itin galingus ginklus Ukrainos pajėgos gali panaudoti smogdamos į jautrius taikinius Rusijoje, o tai padidintų įtampą tarp Vokietijos ir Rusijos.

A. Hofreiteris sakė, kad siūlomas žiedinis apsikeitimas būtų geriau negu nieko, tačiau Vokietijoje pagamintos raketos „Taurus“ yra daug pajėgesnės nei anglų ir prancūzų „Storm Shadow“, jos kur kas atsparesnės elektroninėms atsakomosioms priemonėms.

Parlamento Gynybos komiteto pirmininkė Marie Agnes Strack-Zimmermann taip pat atmetė pasiūlymą. „Ukrainai reikia „Taurus“ ir jų reikia dabar“, – sakė ji laikraščiui „Handelsblatt“. „Raketos „Storm Shadow“ nėra lygiavertis pakaitalas. Šiuo požiūriu, pasiūlymas netinkamas“, – sakė ji.

Roderichas Kiesewetteris, centro dešiniųjų opozicinės krikščionių demokratų partijos (CDU) svarbiausias užsienio politikos atstovas sakė, kad tokios idėjos įgyvendinimas būtų „gėdingas“ Vokietijai ir akivaizdžiai prieštarautų Vokietijos pretenzijoms į lyderystę Europoje.

„Jei Vokietija sutiks su pasiūlymu, tai bus ir nepasitikėjimo Ukraina ženklas“, – pabrėžė jis. „Štai kodėl Vokietija galiausiai turėtų tiesiogiai pristatyti raketas, nes Ukrainos palaikymas raketomis „Taurus“ tarnauja ir mūsų saugumui, užkerta kelią masiniam išvykimui iš šalies ir karo išplitimui“, – sakė R. Kiesewetteris.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba interviu Vokietijos leidiniui „Bild“ šią savaitę sakė, kad tikisi, jog Vokietija galiausiai nuspręs perduoti Ukrainai „Taurus“ raketų.

„Mums nereikia „Taurus“ raketų Maskvai pulti. Tolimojo nuotolio raketos, kurias tiekia mūsų Vakarų partneriai, reikalingos ne Maskvai ar bet kuriai kitai Rusijos teritorijos daliai pulti. Mums reikia „Taurus“, kad sunaikintume Rusijos karinę infrastruktūrą už fronto linijos Ukrainos teritorijoje“, – paaiškino jis, pridurdamas, kad šiuo klausimu vyksta derybos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)