Prezidento Donaldo Trumpo administracija, kaip numato įstatymas, dabar privalo skubiai imtis baudžiamųjų priemonių, reikalavo respublikonų senatorius Lindsey‘is Grahamas ir jo kolega demokratas Chrisas Van Hollenas. Laiške valstybės sekretoriui Mike‘ui Pompeo senatoriai rašė, kad tai būtų „siaubingas signalas“ kitoms šalims, jei Ankara nebūtų nubausta už šį pažeidimą.

Turkijos įsigyta S-400 sistema gali būti viena temų ir NATO viršūnių susitikime Londone. Turkijos prezidentui Recepui Tayypui Erdoganui praėjusį mėnesį lankantis Baltuosiuose rūmuose, D. Trumpas klabėjo, kad tai „labai rimtas iššūkis“, tačiau apie sankcijas neužsiminė.

Turkija gynybinę sistemą iš Rusijos įsigijo vasarą, taip sukeldama JAV ir NATO partnerių nepasitenkinimą. JAV vyriausybė, be kita ko, baiminasi, kad Rusijai per jautrų sistemos radarą gali nutekėti duomenys apie JAV naikintuvų F-35 pajėgumus. Ankara buvo partnerė kuriant naikintuvus ir norėjo daug jų įsigyti. Tačiau dėl ginkluotės sandorio su Maskva JAV pašalino Turkiją iš F-35 programos. Vis dėlto griežtų sankcijų iki šiol nebuvo imtasi.