Tai trečiadienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi Karo studijų institutu (ISW).

Pasak ISW analitikų, šiuo metu nėra ženklų, kad Rusijos ataka prieš Baltijos šalis yra neišvengiama ar tikėtina, tačiau „Putinas tikriausiai sudaro informacines sąlygas būsimiems agresyviems Maskvos veiksmams užsienyje savo „tėvynainių“ gynimo dingstimi“.

Pažymima, jog sausio 16 d. Putinas pareiškė, kad Latvija ir kitos Baltijos valstybės „išmeta [etninius] rusus“ iš savo teritorijos ir kad ši situacija „tiesiogiai atsiliepia Rusijos saugumui“.

„Putinas ilgą laiką naudojo platų Rusijos Federacijos suvereniteto apibrėžimą ir menkino buvusių sovietinių respublikų suverenitetą. Maskva jau seniai įrodinėja, kad turi teisę ginti savo „tėvynainius užsienyje“, pirmiausia – etninius rusus ir rusakalbius už Rusijos sienų“, – sakoma pranešime.

Analitikai taip pat priminė, kad 2023 metų gruodį Putinas grasino Suomijai ir „kartojo pareiškimus, rodančius, jog jis toliau reikalauja NATO pokyčių, kurie reikštų bloko išardymą“.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Putinas priekaištavo Suomijai dėl prisijungimo prie NATO, teigdamas, kad dabar dviejų šalių santykiuose „bus problemų“.

Ukrainai grasino „neatitaisomu smūgiu“


V. Putinas antradienį pareiškė, kad beveik dvejus metus trunkančiame kare prieš Ukrainą Maskvos pajėgos turi pranašumą, ir perspėjo, kad jei karas tęsis, jai gresia „neatitaisomas“ smūgis.

Fronto linijos rytų ir pietų Ukrainoje per daugiau nei metus beveik nepajudėjo iš vietos, nes karas atsidūrė aklavietėje.

Kalbėdamas praėjus kelioms valandoms po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Vakarus užtikrinti jo šaliai pranašumą ore, kurio jai reikia, kad galėtų daryti pažangą mūšio lauke, V. Putinas primygtinai tvirtino, kad jo pajėgos turi persvarą.

„Ne tik sužlugo jų kontrpuolimas, bet ir visa iniciatyva yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų rankose“, – sakė V. Putinas antradienį per televiziją.

„Jei tai tęsis ir toliau, Ukrainos valstybingumui gali būti suduotas neatitaisomas, labai rimtas smūgis“, – pridūrė jis, tačiau nedetalizavo.

V. Putinas taip pat pareiškė, kad pastarojo meto atakos prieš Rusijos civilius gyventojus yra „barbariškos“.

Gruodžio 30 dieną Rusijos Belgorodo mieste per, Maskvos teigimu, Ukrainos pajėgų per valstybių sieną surengtą apšaudymą žuvo daugiau kaip 20 žmonių.

„Jie bando parodyti, kad ir jie gali kažką padaryti. Tačiau užuot vykdę karines užduotis, jie elgiasi taip barbariškai. Taikios gyvenvietės puolamos nesirenkant ginklų“, – antradienį sakė V. Putinas.

2022 metų vasarį Rusija pradėjo plataus masto karinę kampaniją prieš Ukrainą, paskatindama Vakarus įvesti Maskvai beprecedentį sankcijų paketą ir suteikti Kyjivui milijardinę karinę bei ekonominę pagalbą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)