Šis veiksmas atskleidė, kokia chaotiška respublikonų tarpusavio kova vyksta artėjant 2024 metų prezidento rinkimams, kurių tikėtinas kandidatas Donaldas Trumpas įėjo į istoriją kaip vienintelis buvęs ar esamas prezidentas, kuriam pareikšti baudžiamieji kaltinimai.

Pirmąjį per 234 metų Atstovų Rūmų istoriją pirmininko nušalinimą palaikė tik saujelė dešiniojo sparno respublikonų griežtosios linijos šalininkų.

Tačiau Atstovų Rūmai yra beveik tolygiai pasidaliję, todėl demokratams prisijungus prie aštuonių maištaujančių respublikonų, o ne stengiantis ateiti K. McCarthy į pagalbą, šis neturėjo jokių galimybių išlikti poste.

„Tapau 55-uoju Atstovų Rūmų pirmininku – tai vienas didžiausių įvertinimų. Man patiko kiekviena minutė“, – po balsavimo žurnalistams sakė apdairusis K. McCarthy, pažymėjęs, kad neketina vėl kandidatuoti.

58 metų buvęs verslininkas sukėlė konservatorių įniršį, kai savaitgalį priėmė abiejų partijų remiamą laikiną finansavimo priemonę, kurią parėmė Baltieji rūmai, kad būtų išvengta vyriausybės uždarymo.

Floridos konservatorius Mattas Gaetzas, kuris inicijavo balsavimą dėl K. McCarthy nušalinimo, ryžosi tą daryti vos su keletu respublikonų, tačiau jam padėjo demokratai, nenorintys gelbėti pirmininko, kuris visai neseniai pradėjo itin politizuotą apkaltos prezidentui Joe Bidenui tyrimą.

„Kevinas McCarthy šiandien krito todėl, kad niekas nepasitiki Kevinu McCarthy, – sakė M. Gaetzas. – Kevinas McCarthy davė daugybę prieštaringų pažadų, o kai atėjo laikas juos vykdyti, jis spruko“.

Pietų Karolinos respublikonė Nancy Mace atskleidė, kad ji taip pat nusivylė K. McCarthy dėl neištesėtų pažadų pateikti balsavimui teisės aktus.

Po K. McCarthy nušalinimo J. Bidenas per savo spaudos sekretorių išplatino pareiškimą, kuriame paragino Atstovų Rūmus skubiai pasirinkti jį pakeisiantį asmenį, teigdamas, kad skubiai spręstinos problemos, su kuriomis susiduria šalis, „nelaukia“.

Laikinuoju JAV Atstovų Rūmų pirmininku paskirtas P. McHenry

Linkolno apygardos respublikonas Patrickas McHenry laikinai eis JAV Atstovų Rūmų pirmininko pareigas, kol bus išrinktas asmuo, pakeisiantis antradienį nušalintą Keviną McCarthy iš Kalifornijos.

47 metų P. McHenry pradėjo dirbti Kongrese 2002-aisiais ir buvo vienas svarbiausių K. McCarthy sąjungininkų šiam einant Atstovų Rūmų pirmininko pareigas. Jis buvo įvardijamas kaip galimas įpėdinis, jei K. McCarthy būtų nušalintas, tačiau kol kas neaišku, kada galėtų būti išrinktas naujasis pirmininkas.

Parlamento pirmininkas turi slaptą įpėdinių sąrašą, o P. McHenry buvo to sąrašo viršuje. Dėl to jis tapo naujuoju laikinuoju primininku.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)