Tapusi pirmąja moterimi, iškelta kandidate į valstybės vadovo postą kurios nors didžiosios JAV partijos, H. Clinton pažadėjo būti „visų amerikiečių“ prezidente – ar jie būtų už ją balsavę, ar ne.

Žengusi drąsų žingsnį politinio centro link per kampaniją, kurios metu griežtosios kairės ir griežtosios dešinės stovyklų balsas tapo garsesnis ir aštresnis, H. Clinton pažadėjo „būti prezidente demokratams, respublikonams ir nepriklausomiesiems“.

„Sunkiai suduriantiems galą su galu, siekiantiems (sėkmės) ir sėkmingiesiems. Tiems kurie už mane balsavo ir tiems, kurie nebalsavo. Visiems amerikiečiams“, – pabrėžė ji.

H. Clinton tikina išgirdusi Sanderso šalininkų balsą

Demokratų kandidatė į JAV prezidento postą Hillary Clinton ketvirtadienį pasiūlė susitaikyti su tais, kas remia jos varžovą Bernie Sandersą, sakydama per partijos suvažiavimą, kad jų balsas buvo išgirstas.

„Noriu padėkoti Bernie Sandersui... Ir noriu, kad visi jūsų šalininkai čia ir šalyje žinotų, jog išgirdau jus“, – pareiškė H. Clinton kalboje, kurią ji sakė oficialiai priimdama partijos nominaciją.

„Jūsų reikalas yra mano reikalas“, – pridūrė ji.

D. Trumpas nori, kad JAV „bijotų ateities“

JAV demokratų kandidatė į prezidentus Hillary Clinton ketvirtadienį apkaltino savo varžovą respublikoną Donaldą Trumpą skleidžiant klaidinančiai niūrų Amerikos visuomenės atvaizdą.

„Jis nori atskirti mus nuo pasaulio ir vienus nuo kitų“, – H. Clinton sakė per Demokratų partijos suvažiavimą, šaipydamasi iš D.Trumpo pareiškimo, kad jis vienintelis gali „pataisyti“ šalį.

„Jis nuvedė Respublikonų partiją nuo „Rytas Amerikoje“ iki vidurnakčio Amerikoje“, – sakė ji, turėdama omenyje plačiai žinomą 1984 metų optimistinę Ronaldo Reagano prezidentinės kampanijos politinę reklamą.

„Jis nori, kad mes bijotume ateities ir vieni kitų“, – pridūrė H. Clinton.

„Ji pasiruošusi“

Keturias dienas trukęs demokratų suvažiavimas Filadelfijoje buvo partijos sunkiasvorių – ir kai kurių nepriklausomų veikėjų – paradas. Visi jie kalbėjo, kad buvusi šalies pirmoji ponia ir senatorė yra sukaupusi unikalią patirti, dėl kurios ji yra pati tinkamiausia tapti valstybės vadove.

Pats B. Obama vadovavo šiam paradui trečiadienį, jaudinamai girdamas H. Clinton kaip savo politinę įpėdinę. Ketvirtadienį, po H. Clinton kalbos, jis paskelbė „Twitter“ žinutę, kurioje rašo: „Ji išbandyta. Ji pasiruošusi. Ji niekada nepasiduoda.“

H. Clinton kalbėjo apie įtampą JAV visuomenėje, atsiradusią per metus trukusią pagiežingą pirminių rinkimų kampaniją, kurią žymėjo kontroversiška D.Trumpo ir kitų kandidatų retorika.

„Galingos jėgos grasina mus supriešinti. Pasitikėjimo ir pagarbos ryšiai slopsta“, – sakė ji.

„Aiškiai matome, su kuo susiduria mūsų šalis. Bet mes nebijome, – pridūrė H.Clinton. – Atremsime šį iššūkį, kaip visada darydavome.“

H. Clinton taip pat atmetė didžiąją dalį D.Trumpo retorikos, nuolat skambėjusią jo kampanijos renginiuose – taip pat jo siūlomas politikos priemones, kurios, anot kritikų, diskriminuos dalį amerikiečių ir padarys šalį mažiau saugią.

„Jis praranda savitvardą dėl menkiausios provokacijos, – pastebėjo demokratė. – Žmogus, kurį galima suerzinti „Twitter“ žinute, nėra žmogus, kuriam galime patikėti branduolinius ginklus.“

Jiedu tiesiogiai susitiks per pirmuosius kandidatų į prezidentus debatus rugsėjo pabaigoje.

Asmeniškas momentas

H. Clinton labai stinga pasitikėjimo JAV visuomenėje, kuri atidžiai stebėjo kiekvieną šios šeimos žingsnį pastarąjį ketvirtį šimtmečio. Temdoma gajaus skandalo dėl elektroninių laiškų, ji yra maždaug tokia pat nepopuliari tarp rinkėjų, kaip ir jos varžovas respublikonas.

Kandidatės komentarai žymi ketinimus daugiau dėmesio skirti skurdesnėms provincijos bendruomenėms, kurios jaučiasi aplenkiamos lėto ir netolygaus šalies ekonomikos atsigavimo.

Po savo kalbos H. Clinton ir jos kampanijos partneris Timas Kaine'as sieks perkelti savo proveržį tiesiogiai į rinkimų kampanijos susitikimus, nuo penktadienio pradėdami trijų dienų kelionę autobusu po sunkiosios pramonės regiono – vadinamosios Rūdžių juostos – bendruomenes permainingai balsuojančiose Pensilvanijos ir Ohajo valstijose.

Prie pastangų pateikti H. Clinton kaip patikimą veikėją, galinčią stoti prie šalies vairo, prisidėjo JAV dimisijos generolai, įstatymų leidėjai ir netgi kai kurie respublikonai, įtūžę dėl D.Trumpo iškilimo.

Įtikinti Amerikos vidurinįjį sluoksnį

H. Clinton privalo įtikti savo partijos branduoliui ir mėginti palenkti į savo pusę įsižeidusius B. Sanderso šalininkus, bet ne mažiau svarbi misija – persivilioti priešingos stovyklos ir nepriklausomus rinkėjus, būgštaujančius dėl nenuspėjamo D.Trumpo.

Vienu metu mėgindama įtikti šaunamųjų ginklų kontrolės šalininkams ir labiau konservatyvių pažiūrų rinkėjams, H. Clinton pabrėžtinai pareiškė: „Nesu čia tam, kad atimčiau iš jūsų ginklus.“

„Tiesiog nenoriu, kad į jus šautų žmogus, kuris visų pirma neturėtų turėti ginklo“, – aiškino ji.

Visgi H. Clinton nemažai energijos išeikvojo peikdama savo varžovą lapkritį vyksiančiuose rinkimuose, sakydama, kad joks amerikietis neturėtų pasitikėti kandidatu, kuris tvirtina „Aš vienintelis galiu tai pataisyti“ – kaip D.Trumpas praeitą savaitę pareiškė Klivlande.

„Gana fanatizmo ir pompastikų. Donaldas Trumpas nesiūlo realių pokyčių“, – pabrėžė H. Clinton, tvirtindama, kad precendento neturintis jos varžovo iškilimas galbūt žymi unikalų momentą JAV istorijoje.

„Jis yra liūdna tiesa. Nėra jokio kito Donaldo Trumpo. Štai ir viskas“, – sakė ji.