Teismo procesas vyks lygiagrečiai su jo bandymu laimėti rinkimus ir sugrįžti į Baltuosius rūmus.

Ši istorinė byla kelia didelę riziką D. Trumpui, likus mažiau nei septyniems mėnesiams iki pakartotinės rinkimų dvikovos su prezidentu Joe Bidenu.

Tarp kaltinimo liudytojų turėtų būti pornografinių filmų aktorė Stormy Daniels, kuri teigia, kad 2006 metais turėjo lytinių santykių su D. Trumpu, o šis tai neigia, taip pat buvęs D. Trumpo patikėtinis Michaelas Cohenas, galintis papasakoti apie 77 metų magnato asmeninius ir verslo įpročius.

Prisiekusiųjų – penkių moterų ir septynių vyrų – tapatybės neatskleidžiamos jų pačių saugumo sumetimais.

Pirmadienį saugumas buvo sustiprintas po to, kai praėjusią savaitę prie teismo pastato per nesusijusį, bet šiurpų incidentą susidegino vyras.

Donaldas Trumpas atvyko į Niujorko teismą

D. Trumpui pateikti 34 kaltinimai dėl verslo dokumentų klastojimo, kuris buvo dalis schemos, sukurtos siekiant sumokėti S. Daniels 130 000 JAV dolerių „pinigų už tylą“ ir užsitikrinti, kad prieš 2016 metų prezidento rinkimus nebūtų paviešinta informacija apie jų įtariamą slaptą pasimatymą.

Šis galimas nusikaltimas yra mažiau reikšmingas nei kaltinimai trijuose kituose tyrimuose, susijusiuose su D. Trumpo išpuoliu prieš 2020 metų rinkimus, kuriuos respublikonas pralaimėjo demokratui J. Bidenui, ir jo slaptų dokumentų kaupimu.

Dabartinėje byloje D. Trumpui gali grėsti laisvės atėmimo bausmė, nors, pasak analitikų, labiau tikėtina bauda arba lygtinė bausmė.

Donaldas Trumpas atvyko į Niujorko teismą

Teismo procesas niūrioje teismo salėje, atidžiai stebimas žiniasklaidos, reiškia, kad D. Trumpas kokias šešias ar aštuonias savaites ir keturias dienas per savaitę negalės dalyvauti rinkimų kampanijoje, ir J. Bidenas jį triuškins iš Baltųjų rūmų ir visoje šalyje.

Pirmadienį, kaip tikimasi, abi stovyklos išdėstys savo argumentus prisiekusiesiems ir surengs prevencinius smūgius priešingos pusės liudytojų atžvilgiu.

„Tai bus bene sensacingiausio teismo proceso Amerikos istorijoje pradžia, – AFP sakė buvęs prokuroras Bennettas Gershmanas, dabar dėstantis Peiso universitete. – Statymai yra beveik beribiai, kalbant apie galimas pasekmes... Kiekvieną dieną girdėsime parodymus, kurie bus žalingi D. Trumpui“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)