Prahos Aukščiausiasis Teismas panaikino sausio mėnesio nuosprendį, išteisinusį A. Babišą dėl „nepakankamų ir neteisingai panaudotų įrodymų“, sakoma „Česka justice“ (Čekijos teismų sistemos) svetainėje. „Byla grįžta į Municipalinį teismą, kuris iš naujo turės priimti sprendimą. Prokuroras iš pradžių siūlė skirti A. Babišui trejų metų laisvės atėmimo bausmę“, – priduriama pranešime.

A. Babišas buvo teisiamas už tai, kad pašalino savo Gandralizdžio ūkį į pietus nuo Prahos iš savo milžiniško maisto, chemikalų ir žiniasklaidos holdingo „Agrofert“, kad galėtų gauti 2 mln. eurų Europos Sąjungos paramą smulkioms įmonėms. 2017 m. policija jam pateikė kaltinimus, 2022 m. kovą jis buvo patrauktas atsakomybėn, kai parlamentas atėmė iš jo įstatymų leidėjo neliečiamybę. 69-erių A. Babišas, 2017–2021 m. ėjęs ministro pirmininko pareigas, visada neigė padaręs kokius nors nusikaltimus ir vadino teismą „politiniu procesu“.

Municipalinis teismas sausio pradžioje jį išteisino, tuo metu jis kandidatavo į prezidentus ir varžėsi su buvusiu NATO generolu Petru Pavelu, vėliau tą mėnesį laimėjusiu antrąjį ratą.

Slovakijoje gimęs populistas A. Babišas, žurnalo „Forbes“ duomenimis, yra penktas turtingiausias Čekijos pilietis, jo turtas siekia 7,5 mlrd. JAV dolerių. Jis teisiamas kartu su buvusia savo padėjėja Jana Nagyova. Jam taip pat gresia kaltinimai, kad praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį jis buvo komunistų slaptosios policijos agentas.

Šiuo metu A. Babišas yra populistinės partijos ANO, 2021 m. itin mažu skirtumu pralaimėjusios visuotinius rinkimus, įstatymų leidėjas. ANO vis dar pirmauja nuomonių apklausose, A. Babišo partiją palaiko daugiau kaip 30 proc. rinkėjų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją