„Iš savo šaltinių jau sulaukiau įspėjimų, kad gali kilti represijų ir žmogžudysčių banga, kad Vladimiras Putinas turi „ypatingų planų“ Rusijos opozicijos lyderių atžvilgiu. Jeigu tai tiesa, ypač pažeidžiami taps įkalinti [Ilja] Jašinas ir [Vladimiras] Kara-Murza“, – portalui „Meduza“ sakė Ch. Grozevas.

Jis teigė kol kas visiškai atmetantis tik vieną scenarijų – kad Rusijos valdžiai Navalno mirtis tapo netikėtumu, „tuo labiau nemaloniu“.

„Netikiu, kad jį tiesiog „nugydė“ ar „per neatsargumą“ privedė prie tokios būklės. Negali būti nė kalbos. Nes Federalinė saugumo tarnyba (FSB) suvokė Navalno svarbą ateities Rusijai, kokia ji bebūtų. Aleksejus būtų tapęs galimų derybų kapitalu – apsikeitimui. Ir jie negalėjo jo tiesiog prarasti“, – teigia tyrėjas.

Jis sako tirsiantis A. Navalno mirtį, nepaisant to, kad gali kilti sunkumų tiriant mirtį, kuri įvyko Federalinės bausmių atlikimo sistemos viduje.

„Trūkumai akivaizdūs, bet yra ir pranašumų: tokioje nedidelėje ir atokioje miesto tipo gyvenvietėje kaip Charpas bet kokie galimų žudikų palikti pėdsakai bus pastebimi kur kas geriau. Ir turiu omenyje ne tik sąskaitas ar duomenis apie skrydžius – juk yra ir tiesiog liudininkų. Jų ieškoti dideliame mieste – viena, o kai FSB automobilis pravažiuoja nedidele gyvenviete – visai kas kita. Jį pamatys pro kiekvieną langą“, – įsitikinęs Ch. Grozevas.

Christo Grozevas

Remiantis „Novaja gazeta Europa“ duomenimis, ant A. Navalno kūno buvo aptikta „pažeidimų“, kurie „atsiranda nuo traukulių“, kai „žmogų purto traukuliai“, o jį „bando nulaikyti“. Ch. Grozevas sako, kad traukuliai – tipiškas didelės organofosfatų dozės simptomas. „Kartais tenka [fiziškai] laikyti traukulių purtomus žmones, nukentėjusius nuo išpuolio panaudojant cheminį ginklą“, – aiškina jis.

„Kad ir kaip keistai tai beskambėtų, įsakymas likviduoti Aleksejų kolonijoje galėjo būti duotas ir ankstesnei komandai [FSB darbuotojams, apmokytiems karinės medicinos ir nuodingųjų medžiagų srityje]. Ir tyrimo metu galbūt nustatysime ne naujus vykdytojus, bet tuos, kurie jau nuodijo Navalną 2020-aisiais. Jiems laisvai galėjo pasakyti: „Vyručiai, laikas užbaigti šį reikalą.“ Be to, jie visi jau išslaptinti – kokia prasmė rizikuoti naujais žmonėmis?“ – kalbėdamas su portalu „Meduza“ svarstė Ch. Grozevas.

Anot jo, minėtoji FSB agentų grupė buvo nubausta – gavo nuobodžias užduotis – ir pakankamai gerai paslėpta. „Buvo pakeisti jų ir visų jų artimųjų telefonų numeriai. Šie žmonės netgi nebeminimi įprastuose dokumentuose, kurie dažnai nutekinami. Tačiau jų judėjimo pastaraisiais mėnesiais dar neanalizavome“, – aiškina tyrėjas.

Charpo kolonija

Tai, kad A. Navalno motinos neįleidžia į morgą, kur jos sūnaus kūnas neva laikomas, pasak Ch. Grozevo, „labiausiai įtartinas dalykas“. „Galbūt ant kūno liko žudikus nustatyti leidžiančių ženklų, ir dabar jie konsiliume sprendžia, ką daryti. Kurį iš „nekaltų“ Aleksejaus mirties paaiškinimų pasiūlyti visuomenei“, – svarsto jis.

„Kad ir kokios būtų skrodimo išvados, galėsime sužinoti, ar jo metu dalyvavo FSB 2-ojo mokslinių tyrimų instituto darbuotojų. Jeigu atliekant skrodimą pasirodys minėtojo instituto darbuotojų, mes tai pamatysime. Paviešinome tik keletą pavardžių, tačiau žinome jas visas. Ir jeigu jie kuruos procedūrą, taps akivaizdu, kad į Navalno gyvybę vėl pasikėsino būtent jie. O dabar bando padaryti taip, kad ant kūno nieko nebūtų galima aptikti“, – portalui „Meduza“ sakė Ch. Grozevas.

Kremlius atmetė Europos Sąjungos reikalavimą atlikti tarptautinį tyrimą dėl įkalinto opozicijos veikėjo A. Navalno mirties. „Mes visiškai nepriimame tokių reikalavimų“, – pasak Rusijos naujienų agentūrų, antradienį pareiškė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas Rusija tai vertina kaip kišimąsi į savo vidaus reikalus.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis paragino atlikti nepriklausomą tarptautinį A. Navalno mirties tyrimą. Tačiau A. Navalno atstovė spaudai teigė, kad yra mažai vilties, jog Rusija artimiausiu metu išduos kūną jo žmonai ar motinai.

Pirmadienį paskelbtoje vaizdo žinutėje 47 metų J. Navalnaja apkaltino V. Putiną dėl A. Navalno mirties kalėjime už poliarinio rato ir paskelbė, kad tęs vyro kovą su Rusijos prezidento sistema. D. Peskovas po to pareiškė, kad nei jis, nei V. Putinas vaizdo įrašo esą nežiūrėjo.

Pastarosiomis dienomis šimtai žmonių buvo sulaikyti už viešą mirusio opozicionieriaus atminimo pagerbimą. Teismai supaprastinta tvarka skyrė areštus arba baudas. Nepaisant to, daugelis rusų ir toliau viešai reiškė savo sielvartą. A. Navalno komanda kritikavo faktą, kad Rusijoje žmonės dabar sulaikomi net už gėlių padėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)