„Šiomis dienomis ypač didelė problema – Mariupolis. Aiškiai pasakėme rusams, jog jeigu separatistai atakuotų Mariupolio kryptimi, padėtis drastiškai pasikeistų, įskaitant sankcijas“, – sakė L.Fabiusas radijui „France Info“.

„Sankcijų klausimas vėl būtų iškeltas Europos lygiu“, – pabrėžė L.Fabiusas, antradienį dalyvavęs Paryžiuje surengtame susitikime su Rusijos, Ukrainos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais, per kurį jie dar kartą paragino Rytų Ukrainos konflikto šalis laikytis paliaubų susitarimo.

DELFI primena, kad antradienį Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris taip pat įspėjo prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje dėl Mariupolio puolimo.

Jis tikįs, kad po Debalcevės užėmimo nebus naujų mėginimų „plėsti savo įtakos sritį“, sakė ministras antradienį Paryžiuje po susitikimo su Prancūzijos, Ukrainos ir Rusijos kolegomis.

Jei iš tikrųjų Mariupolis būtų puolamas, „tai, žinoma, visiškai pakeistų“ Minsko susitarimo pagrindą, kalbėjo F. W. Steinmeieris.

A. Merkel neatmeta naujų sankcijų galimybės

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, trečiadienį priėmusi Švedijos ministrą pirmininką Stefaną Lofveną, pasakė, kad Europa turėtų būti pasirengusi skirti naujas sankcijas Rusijai dėl Ukrainos, bet pridūrė turinti vilties, jog dabartinės paliaubos galiausiai duos teigiamų rezultatų.

„Mes turime padaryti viską, kad ši vilties kibirkštėlė virstų tikrove“, – sakė ji per spaudos konferenciją, bendrą su švedų premjeru, turėdama omenyje Minsko paliaubų susitarimą.

„Tai galėtų būti pirmasis žingsnis, net jeigu jis žengiamas labai lėtai“, – pridūrė A.Merkel.

Vokietijos kanclerė dar pažymėjo, kad Rusijai pasiųstas labai svarbus signalas, jog Europos Sąjunga sugeba laikytis vieningo požiūrio.

Kijevas baiminasi, kad 500 tūkst. gyventojų turintis Mariupolis gali tapti kitu separatistų taikiniu, po derybų Paryžiuje sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas.

Užėmus tą miestą, šalies pietuose būtų atvertas sausumos tiltas tarp Rusijos ir Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Vienas iš separatistų vadų Eduardas Basurinas antradienį sakė, kad sukilėliai tebesiekia perimti kontrolę visoje Luhansko ir Donecko sričių teritorijoje, įskaitant Mariupolį, tačiau tai bus siekiama padaryti „derybomis su Ukrainos puse“.

E.Basurinas neigė Kijevo pareiškimus, kad kaimuose netoli Mariupolio vyksta smarkūs susirėmimai, sakydamas, kad ten buvo tik nereikšmingų provokacijų iš Ukrainos pajėgų pusės, bet neįvyko jokių svarbių incidentų.

Kijevas: separatistai toliau pažeidinėja paliaubas

Laurentas Fabiusas, Sergejus Lavrovas
Prorusiški separatistai pastarąją parą toliau pažeidinėjo paliaubų režimą Rytų Ukrainoje, nors šaudymo intensyvumas sumažėjo, trečiadienį pranešė Kijevo vyriausybės pajėgų antiteroristinės operacijos (ATO) atstovas Anatolijus Stelmachas.

„Kovotojų vykdomų paliaubų pažeidimų skaičius pastebimai mažėjo antrą parą iš eilės. Tačiau priešas tęsia padrikas atakas kai kuriose gyvenamosiose teritorijose“, – sakė A.Stelmachas naujienų agentūrai „Interfax“ trečiadienio rytą.

Pasak jo, separatistai antradienį apie 23 val. (vietos ir Lietuvos) laiku iš minosvaidžių apšaudė Popasnos miestelį Luhansko srityje, o po vidurnakčio buvo dar dvi tokios atakos.

„Praeitą naktį nebuvo naujų apšaudymo incidentų Mariupolio, Donecko ir Luhansko sektoriuose“, – pridūrė A.Stelmachas.

Tačiau „visiškos paliaubos vakar neprasidėjo“, konstatavo jis.

Nuo vasario 24-osios 5 val. iki vasario 25-osios 5 val. kovotojai surengė 15 atakų, naudodami minosvaidžius, artileriją, pėstininkų ginklus ir raketinius granatsvaidžius.

„ATO pajėgos apie 17 val. atrėmė priešų ataką Šyrokynės apylinkėse (į rytus nuo Mariupolio uostamiesčio). Be to, kovotojai tęsė žvalgybą iš oro, o per pastarąją buvo užfiksuoti devyni bepiločių orlaivių skrydžiai“, – nurodė A.Stelmachas.

„Nors buvo priešo surengtų provokacijų, Ukrainos kariai lieka savo pozicijose ir laikosi paliaubų palei visą sąlyčio liniją“, – pridūrė jis.

S. Lavrovas: Kijevas nenori, kad susitarimas dėl taikos pavyktų

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas susirūpinęs, kad daugelis žmonių Kijeve ir už Ukrainos ribų nori, kad susitarimas dėl taikos Rytų Ukrainoje nepavyktų, informuoja „Reuters“.

Ministras taip pat paskatino Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO) stebėti, kaip patraukiama sunkioji ginkluotė. Tokiu būdu bandoma įrodyti, kad separatistai laikosi vasario 12 dieną Minske pasirašyto susitarimo dėl paliaubų paskelbimo. Sukilėliai aiškina jau pradėję traukti ginkluotę, bet Kijevo pajėgos tikina, kad apšaudymai tebesitęsia.

„Labai daug priklauso nuo sąžiningo, objektyvaus, nešališko stebėtojų darbo, jie privalo užfiksuoti tai, kas vyksta. Tada nebebus pagrindo sakyti, kad Minsko susitarimas yra negerbiamas“, – savo nuomonę dėstė S. Lavrovas.