Šiandien Vakarai jau neabejoja kitados iškeltos problemos rimtumu. Pasak G. Kasparovo, konkreti taktika tam tikru metu buvo išbandyta Rusijos interneto erdvėje. Labiausiai ją charakterizuoja tolydžio plėtojama „trolių fabriko“ veikla ir melagingų naujienų sklaida.

Dangstomos propagandos platintojai užsibrėžė tikslą įteigti internetinių publikacijų skaitytojams mintį, kad tiesa visada reliatyvi.

„Taip, mes blogi, bet visi aplinkui taip pat blogi. Taip, mes korumpuoti, bet juk visi korumpuoti. Pas mus nėra demokratijos, bet demokratijos nėra niekur“, – vardijo G. Kasparovas aiškindamas brukamos koncepcijos esmę.

„Veikite palaipsniui. Sukurkite svetainę, kurios 90 proc. turinio sudarytų faktai, o likusius 10 proc. – melagingos naujienos. Kaip tik tai Kremlius ir nori matyti. Tokia svetainė atrodo kaip patikimas šaltinis, kadangi didžioji dalis pasakojimų – teisingi“, – sakė G. Kasparovas.

Jis neabejoja, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas galėjo net dešimt metų tobulinti šią taktiką gimtojoje šalyje. Kiek vėliau jos poveikis ėmė persiduoti kaimyninėms valstybėms, Rytų Europai, o dar vėliau – Vakarams.

„Metų metais kalbėjome apie KGB internetu daromą įtaką, bet kol neįvyko Jungtines Valstijas ir Europą supurčiusių incidentų, niekas nematė reikalo plėtoti šios temos“, – atkreipė dėmesį G. Kasparovas.

„Atakų tikslas – ne vien Jungtinės Valstijos ar „Brexit“. Į interesų lauką patenka viskas, kas gali sutrikdyti status quo padėtį. Štai kodėl V. Putinas gerokai pavojingesnis nei prieš penkiasdešimtmetį reiškęsi komunistų propagandistai, savo veiklą grindę griežtais ideologiniais principais“, – aiškino G. Kasparovas „Times“ žurnalistams.

Jis primena, kad V. Putinas – išskirtinai daugiaveidė asmenybė: jis gali šlietis ir prie kraštutinių dešiniųjų, ir prie kraštutinių kairiųjų – prie ko tik nori, kad tik pavyktų sutrikdyti status quo ir suduoti smūgį dominuojančioms jėgoms. G. Kasparovas įsitikinęs, kad V. Putinas gali pasinaudoti bet kuo, kas sunaikintų šalį ir paverstų ją griuvėsiais.

Garsus šachmatininkas laikosi nuomonės, kad prie aktyvios kovos su Rusijos brukama propaganda ir Maskvos internetu daroma įtaka galėtų prisidėti stambios tarptautinės technologijų įmonės, tokios kaip „Google“, „Apple“ arba „Facebook“.

„Pinigus svarbu investuoti į tokią veiklą, kuri padėtų sugrąžinti tinkamą tiesos sampratą“, – konstatavo G. Kasparovas per dienraščiui „Times“ duotą interviu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)