„Po 45 minučių pristatysime dokumentą“, – sakė socialistų deputatas Antonio Hernando, vadovaujantis grupei, kuri derasi dėl koalicijos su kitomis partijomis.

Pasak jo, šia sutartimi su „Ciudadanos“ reiškiamas aiškus palaikymas pasiūlymui, kad premjeru taptų socialistų lyderis Pedro Sanchezas.

A.Hernando pridūrė, kad politinis susitarimas trečiadienį bus pristatyta partijų lyderiams, vėliau - žiniasklaidai, o po to jis bus pasirašyta parlamento žemuosiuose rūmuose.

Socialistai stengiasi užsitikrinti pakankamą kitų partijų palaikymą, kad galėtų suformuoti mažumos vyriausybę, išvengdami rizikingo aljanso su populistine ultrakairiąja partija „Podemos“, pasisakančia prieš griežto taupymo politiką.

Susitarimas su „Ciudadanos“ – svarbi paspirtis P.Sanchezui, siekiančiam užsitikrinti pakankamą palaikymą, kad jis būtų patvirtintas vyriausybės vadovu per ateinančią savaitę parlamente vyksiantį balsavimą dėl pasitikėjimo.

Vis dėlto netgi kartu su „Ciudadanos“ P.Sanchezas turės tik apie 130 balsų 350 vietų parlamente, todėl jis spaudža kitas frakcijas, tokias kaip „Podemos“, per numatytą balsavimą jį palaikyti arba susilaikyti.

P.Sanchezo kandidatūrą į premjero postą pasiūlė karalius Felipe VI, bet jam reikia kitų frakcijų palaikymo, kad būtų patvirtintas šiose pareigose. Jei jam nepasiseks ir per du mėnesius nebus rasta jokio kito sprendinio, birželį turės būti organizuojami nauji rinkimai.

Gruodžio pabaigoje vykusiuose rinkimuose tuometinė valdančioji konservatyvi Liaudies partija surinko daugiausiai balsų, bet neužsitikrino absoliučios daugumos. Premjerui Mariano Rajoy nepavyko suformuoti naujo kabineto, nes kitos partijos atsisakė jį palaikyti, todėl karalius formuoti vyriausybę pavedė socialistų, kurie per rinkimus liko antri, lyderiui.