Įstatymo projektas dabar bus grąžintas parlamentinei komisijai – tai didelė socialistų ministro pirmininko Pedro Sanchezo nesėkmė, išryškinanti jo parlamentinės paramos trapumą.

Už įstatymo projektą balsavo 171 parlamento narys, prieš – 179, taigi, jis buvo atmestas. 350 vietų parlamente P. Sanchezo kairiųjų mažumos vyriausybė, norėdama priimti teisės aktus, yra priklausoma nuo įvairios paramos.

Įstatymas būtų taikomas asmenims, kurių teisingumo sistema ieškojo dėl 2017 metų Katalonijos bandymo paskelbti nepriklausomybę, visų pirma griežtosios linijos separatistų partijos „JxCat“ lyderiui tremtyje Carlesui Puigdemont‘ui.

2017 metais jis buvo Katalonijos regiono lyderis ir pabėgo į Belgiją, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo.

Nors „JxCat“ reikalavo šio įstatymo mainais į savo parlamentinę paramą P. Sanchezui, kad užtikrintų jam dar vieną kadenciją, antradienį, atmetus jos paskutinę minutę teiktas pataisas, ji pakeitė pusiausvyrą balsuodama prieš įstatymo projektą.

„Šis tekstas yra gera pradžia, tačiau jame yra spragų, kuriomis Ispanijos teisingumo sistema gali pasinaudoti, kad amnestija būtų sužlugdyta“, – debatų metu sakė „JxCat“ įstatymų leidėja Miriam Nogueras.

„Mes nesame teroristai“, – sakė ji. Pataisomis siekta atmesti galimybę išskirti C. Puigdemont'ą, kuriam dėl nepriklausomybės siekio gresia keli teisiniai tyrimai.

„Tiesiamas raudonas kilimas“

Daugeliui Ispanijos dešiniųjų C. Puigdemont‘as yra visuomenės priešas numeris vienas.

„Šis įstatymas... yra pokštas, o vienintelis jo tikslas – išlaikyti P. Sanchezą valdžioje“, – prieš balsavimą sakė dešiniosios opozicijos lyderis Alberto Nunezas Feijoo.

„Sanchezas norėjo patraukti C. Puigdemont‘ą atsakomybėn, o dabar jam tiesiamas raudonas kilimas. Jis išvyko iš Ispanijos automobilio bagažinėje, o dabar grįš Sanchezo „Falcon“, – šaipėsi jis, turėdamas omenyje privatų premjero lėktuvą.

Net jei įstatymo projektas galiausiai bus priimtas, jam teks susidurti su daugybe kliūčių, kol taps įstatymu.

A. N. Feijoo Liaudies partija (PP) pažadėjo sulėtinti įstatymo projekto priėmimą Senate, kur ji turi absoliučią daugumą.

Pirmadienį magistratas išplėtė tyrimą dėl to, ar C. Puigdemont‘as siekė Rusijos paramos Katalonijos valstybei, remdamasis įrodymais apie „artimus asmeninius ryšius“ tarp jo artimiausios aplinkos ir rusų diplomatų bei šnipų.

Pasak „El Pais“, tyrimas C. Puigdemont'ui gali baigtis kaltinimais išdavyste, ir jiems amnestijos įstatymas nebūtų taikomas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją