Policija pranešė, kad Madrido centre esančioje Kolono aikštėje, kur protestuotojai išskleidė vėliavas ir ragino P. Sanchezą pasitraukti, susirinko 25 000 žmonių, demonstracijoms vykus ir kituose Ispanijos miestuose.

„Vox“ lyderis Santiago Abascalis pasmerkė „išdavystės, nesaugumo ir pražūties vyriausybę“ po neseniai padarytų baudžiamojo kodekso pakeitimų ir patvirtinto naujo įstatymo dėl kovos su seksualiniu smurtu.

Jis peikė planuojamą antivyriausybinės veiklos nusikaltimo, už kurį buvo nuteisti devyni separatistų lyderiai dėl jų vaidmens 2017 metais Katalonijos regionui bandant atsiskirti nuo Ispanijos, panaikinimą. Jį pakeis nusikaltimas, už kurį numatyta mažesnė laisvės atėmimo bausmė.

„Turime vyriausybę, kuri valdo prieš žmones, mažina laisvės atėmimo bausmes už nusikaltimus, nuginkluoja policiją“, – savo sekėjams Ispanijos sostinėje sakė S. Abascalis.

Dešiniųjų nuomone, pakeistas baudžiamasis kodeksas, kuris turėtų įsigalioti iki metų pabaigos, paskatins tolesnius bandymus atskirti šiaurės rytų Katalonijos regioną nuo Ispanijos.

„Mus valdo separatistai, žmonės, kurie nenori būti ispanais, todėl aš čia ir esu“, – sakė protestuotojas Cesaras Peinado, 65 metų į pensiją išėjęs sunkvežimio vairuotojas, kaltindamas vyriausybę „balsų pirkimu“.

S. Abascalis sakė, kad seksualinių išpuolių padvigubėjo nuo tada, kai 2018 metais į valdžią atėjo socialistų premjeras P. Sanchezas, ir pasmerkė įstatymą, kuris, jo teigimu, leidžia prievartautojams ir pedofilams anksčiau išeiti iš kalėjimo.

Jis turėjo omenyje svarbų vyriausybės įstatymą dėl kovos su seksualiniu smurtu, kuriuo sugriežtintos bausmės už išžaginimą, tačiau sušvelnintos bausmės už kitus seksualinius nusikaltimus, o kai kurie nuteistieji paleisti į laisvę po to, kai jiems buvo sutrumpintos laisvės atėmimo bausmės.

Neturėdama parlamentinės daugumos, P. Sanchezo vyriausybė nuo pat suformavimo buvo priversta derėtis su baskų ir katalonų separatistais, kad galėtų priimti įstatymų projektus.

Koalicija teigia, kad antivyriausybinė veikla yra pasenusi nusikalstama veika, kuri turėtų būti pakeista nusikaltimu, geriau atitinkančiu Europos normas.

Devyniems katalonų separatistams, kurie iš pradžių buvo nuteisti kalėti nuo devynerių iki 13 metų pagal antivyriausybinės veiklos įstatymą, praėjusiais metais buvo suteikta malonė, o tai taip pat sukėlė dešiniųjų pyktį.

Nepavykęs nepriklausomybės siekis sukėlė didžiausią per pastaruosius dešimtmečius politinę krizę Ispanijoje, o tuometinis Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as ir keli kiti asmenys pabėgo į užsienį, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)