M. Rajoy žurnalistams sakė, kad karalius Felipe VI paklausė jo, ar jis bandytų formuoti vyriausybę, ir pridūrė, kad „priėmė šį pavedimą“ ir stengsis užsitikrinti paramą, kurios jam reikia. Paramos užsitikrinimas bus iššūkis, nes dauguma kitų partijų paskelbė, kad jo neparems.

Šalis be visapusiškai funkcionuojančios vyriausybės gyvena septynis mėnesius, opiu laikotarpiu kalbant apie ekonomiką ir politiką, kai jai reikia imtis skubių žingsnių deficitui mažinti ir stiprėjančiam separatistiniam judėjimui Katalonijos regione spręsti.

Aklavietė susidarė po to, kai per gruodžio 20-osios rinkimus nė viena partija negavo absoliučios parlamento daugumos, naujoms grupėms „Ciudadanos“ ir „Podemos“ sukrėtus ilgai gyvavusią Ispanijos dvipartinę sistemą.

Nepatenkinti daug metų tebesitęsiančia krize, griežto taupymo politika ir nesiliaujančiais korupcijos skandalais, milijonai ispanų pavedė toms dviems naujoms partijoms atgaivinti šalį.

Tačiau pastangos suformuoti koaliciją buvo nesėkmingos, nes konkuruojančios partijos negalėjo įveikti savo nesutarimų, tad birželį buvo surengti pakartotiniai rinkimai, kurių rezultatas buvo panašus.

Nuo 2011-ųjų valdanti M.Rajoy Liaudies partija laimėjo birželio 26-osios rinkimus ir gavo 137 iš 350 vietų parlamente.

Nors jos persvara buvo didesnė nei per gruodžio rinkimus, ši konservatorių partija vis tiek negavo absoliučios daugumos.