Ant podiumų Ispanijos atletai iki šiol turėjo stovėti tylėdami arba niūniuoti himno melodiją, kai tuo tarpu laimėję kitų valstybių atletai galėjo giedoti savo šalies himną.

Artėjant vasaros olimpinėms žaidynėms Pekine, Ispanijos Olimpinis komitetas paskelbė konkursą himno žodžiams sukurti, kuriame dalyvavo daugiau kaip 7000 dalyvių.

Ekspertų komisija išrinko himno žodžių kūrėjų konkurso nugalėtoją ir paskelbė, kad pirmadienį laimėtojo himną sugiedos žymus Ispanijos tenoras Placido Domingo. Visgi netikėtai Ispanijos Olimpinis komitetas atsisakė savo planų ir atmetė konkursą laimėjusį tekstą.

“Ispanams tie žodžiai sukelia daug prieštaringų minčių, netgi atmetimo reakciją”, - komiteto sprendimą atmesti laimėjusią himno versiją pakomentavo Ispanijos Olimpinio komiteto prezidentas Alejandro Blanco.

Konkursą laimėjęs himnas prasideda žodžiais “Ilgai gyvuok, Ispanija”. Pasak kritikų, pirmoji siūlomo himno frazė primena generolo Francisko Franko, kuris sukėlė 1936 m. perversmą, laimėjo Ispanijos Pilietinį karą ir valdė iki savo mirties 1975 m., diktatūrą.

“Jūs turite suprasti, kad daug ispanų nacionalinio himno netraktuoja kaip savo. Jis buvo labai dažnai naudojamas Franko valdymo metais” - teigė žurnalistė Margarita Saenz-Diez.

Nors Ispanija jau seniai demokratinė šalis, tačiau nemažai gyventojų vis dar neigiamai vertina karinio maršo tipo himną, kuriam jau per 200 metų.

Katalonai ir baskai turi savo nacionalines dainas su žodžiais, todėl akivaizdu, kad sutarti dėl bendro viso valstybės himno ispanams bus sudėtinga. Išrinktajam himnui dar turės pritarti iš Ispanijos parlamentas.

Atsižvelgiant į tai, kad Olimpinės žaidynės prasideda rugpjūčio 8 d., Ispanijos Olimpinio komiteto prezidentas išreiškė susirūpinimą, kad kol kas nežinoma, kada bus sukurti tinkami žodžiai himnui, bet pažadėjo tęsti diskusijas dėl galimybės turėti nacionalinį himną su žodžiais.