Bendrovės „Strava“ žemėlapis, kuris buvo paskelbtas 2017 metų lapkritį, apima visą pasaulį. Jo sudarymui buvo pasitelkti trijų milijardų išmaniųjų sporto apyrankių, išmaniųjų telefonų ir kitų prietaisų duomenys.

Karybos specialistai, atlikę detalią žemėlapio analizę, kone iš karto pradėjo skambinti pavojaus varpais: paaiškėjo, kad „Strava“ naudojosi ir duomenimis išmaniųjų sporto apyrankių, kurias segėjo kariai, vykdydami aktyvias misijas.

Kaip savo tinklaraštyje teigia Jungtinio konfliktų analizės instituto analitikas Nathanas Ruzeris, „Strava“ parengtame žemėlapyje „aiškiai matomos amerikiečių bazių buvimo vietos ir struktūra“.

Ir iš tikrųjų Afrikos ar Artimųjų Rytų šalyse už šimtų kilometrų nuo gyvenamųjų punktų galima stebėti itin aktyvią veiklą, neabejotinai keliančią įtarimų.

„Jeigu kariai išmaniosiomis sporto apyrankėmis naudojasi taip pat kaip ir paprasti žmonės, t.y. įsijungia ir leidžiasi bėgti, tai labai pavojinga praktika“, – rašo N. Ruzeris. Tiesą sakant, žemėlapyje matomos ne tik amerikiečių bazės ir patruliai – tas pats scenarijus tinkamas ir Rusijai bei Turkijai.

„Čia jūs matote Rusijos operacijas Chmeimimo aviacijos bazėje, o čia patrulių maršrutas į šiaurės rytus“, – teigia analitikas.

Kitas analitikas, Tobisas Shnaideris, tvirtina, kad sporto apyrankių duomenys padeda lengvai rasti prancūzų Madamo bazę Nigeryje.

Ekspertas tvirtina, kad tokiu būdu galima atpažinti ir aktyvią karinę veiklą apie Sirijos Mosulo miestą.

„Čia labai daug įdomių dalykų, štai priešakiniai postai aplink Mosulą (arba tiesiog vietiniai mėgsta ratais bėgioti apie savo namus)“, – teigia jis.

Remiantis turima informacija, amerikiečių bazės Sirijoje suteikia daugiausia duomenų. Kiek menkesnis aktyvumas fiksuojamas rusų bazėje, o ramiausiai gyvena bazės Irane.

Kol kas analitikų įžvalgų nekomentuoja nė viena Sirijos konflikte dalyvaujanti kariuomenė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)