Buvusi premjerė Johanna Sigurdardottir paragino dabartinį vyriausybės vadovą Sigmundurą Davidą Gunnlaugssoną atsistatydinti, kai Tarptautinis žurnalistų tyrėjų konsorciumas paskelbė duomenų apie 11,5 mln. nutekintų finansinių dokumentų, susijusių su kai kurių dabartinių ir buvusių pasaulio lyderių aktyvais.

Tarp jų buvo paminėtas S.D.Gunnlaugssonas, Islandijos dešiniosios Pažangos partijos narys, ir jo žmona Anna Sigurlaug Palsdottir, taip pat daug nusikaltėlių ir garsenybių.

„Premjeras turėtų nedelsdamas atsistatydinti“, – buvusi premjerė socialdemokratė J.Sigurdardottir parašė savo „Facebook“ žinutėje.

Daugiau negu 16 tūkst. Islandijos gyventojų taip pat pasirašė peticiją, reikalaudami S.D.Gunnlaugssono atsistatydinimo, opozicija, savo ruožtu, nurodė inicijuosianti balsavimą dėl nepasitikėjimo, kuris tikriausiai bus surengtas šią savaitę.

Remiantis dokumentais, S.D.Gunnlaugssonas ir A.S.Palsdottir įsigijo ofšorinę bendrovę „Wintris Inc.“ Britanijos Mergelės salose 2007 metų gruodį. 2009 metais jis pardavė savo akcijas žmonai už simbolinę vieno dolerio kainą.

S.D.Gunnlaugssonas sekmadienį pareiškė, kad dokumentų paskelbimas yra prieš jį ir jo sutuoktinę pradėta raganų medžioklė.

„Ji (Palsdottir) buvo tvirtai pasiryžusi mokėti mokesčius už ją („Wintris Inc.“) Islandijos visuomenei, užuot taupiųsi pinigus mokėdama mokesčius užsienyje, – pareiškė premjeras. – Nei ji naudojosi mokesčių rojumi, nei galima sakyti, kad jos bendrovė yra ofšorinė ta prasme, kad ji geriau moka mokesčius užsienyje nei Islandijoje“.

S.D.Gunnlaugssonas per 2013 metų rinkimus, kai buvo išrinktas, žadėjo visišką skaidrumą, tačiau jo premjero kėdė pradėjo klibėti kovo viduryje, kai jo žmona patvirtino šios bendrovės egzistavimą.

Sekmadienį Islandijoje parodytame interviu švedų visuomeniniam transliuotojui SVT S.D.Gunnlaugssonas pratrūko ir atsisakė atsakinėti į klausimus, kai jo buvo paklausta apie ofšorinę bendrovę.

„Niekada neturėjau slaptų sąskaitų“, – S.D.Gunnlaugssonas sakė Švedijos televizijos SVT žurnalistams.

„Atrodo, tarsi mane kažkuo kaltintumėte“, – pridūrė pastebimai suirzęs premjeras ir atšaukė interviu.

Jo atstovas tvirtino, kad S.D.Gunnlaugssonas ir jo žmona griežtai laikosi įstatymų ir nuo 2008 metų yra deklaravę visą savo turtą bei pajamas.

Nepaisant žiniasklaidos raginimų, jo mokesčių dokumentai viešai nebuvo paskelbti.

Reikjavike pirmadienį rengiama demonstracija, kurios dalyviai reikalaus premjero atsistatydinimo.

„Tauta neturėtų turėti premjero, kurio reikėtų gėdintis... Ministras pirmininkas parodė nepasitikėjimą valiuta ir Islandijos ekonomika, įdėdamas savo pinigus į mokesčių rojų“, – sakė buvusi premjerė J.Sigurdardottir.

Atsisako atsistatydinti

Islandijos ministras pirmininkas pirmadienį atsisakė atsistatydinti, nepaisant raginimų, kai buvo nutekinti mokesčių dokumentai, rodantys, kad jis ir jo žmona naudojosi ofšorine bendrove, tikėtina norėdami nuslėpti savo milijonines investicijas.

„Aš nei svarstau atsistatydinti dėl šio reikalo, nei dėl šio reikalo ketinu viską baigti“, – sakė ministras pirmininkas Islandijos televizijai „Channel 2“.