„Aš pasakiau Nepriklausomybės partijos vadovui – jeigu šios partijos parlamentarai mano, kad jie negali palaikyti vyriausybės, atliekant bendras užduotis, aš paleidžiu parlamentą ir skelbiu visuotinius rinkimus“, – vyriausybės vadovas Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas parašė savo feisbuko paskyroje.

Premjeras sulaukė spaudimo atsistatydinti, kai nutekinti Panamos teisinių paslaugų firmos „Mossack Fonseca“ dokumentai parodė, kad vienas iš firmos klientų buvo ir Islandijos premjeras S. D. Gunnlaugssonas.

Juose teigiama, kad premjeras su žmona, firmos „Mossack Fonseca“ padedami, 2007 m. Britanijos Mergelių salose įsigijo lengvatinio apmokestinimo bendrovę „Wintris“, o į parlamentą 2009 metais išrinktas S. D. Gunnlaugssonas apie tai nepranešė bei po aštuonių mėnesių 50 proc. bendrovės pardavė savo žmonai už vieną dolerį.

S. D. Gunnlaugssonas visą rytą diskutavo su finansų ministru ir Nepriklausomybės partijos lyderiu Bjarniu Benediktssonu: „Kalbėjome su Nepriklausomybės partijos lyderiu, kad, jei partijos nariai nepalaikys vyriausybės... aš paleisiu parlamentą ir, kuo įmanoma greičiau, sušauksiu naujus rinkimus“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė premjeras S. D. Gunnlaugssonas.

Pirmadienį opozicija pareiškė pasiūlymą pareikšti nepasitikėjimą ministru pirmininku, o tūkstančiai protestuotojų susirinko prie parlamento, norėdami pareikšti augantį pasipiktinimą.