Tikėtina, kad po šeštadienį vyksiančių parlamento rinkimų bus atsisakyta 2009 metais pateiktos Šiaurės Atlanto salos paraiškos dėl narystės ES, jeigu laimės tam nepritariančios partijos. Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad taip gali nutikti.

Reikjavikas tyliai žengia pažangos keliu ES link, vengdamas delikačių klausimų, tarp kurių svarbiausia žvejybos teisių tema.

Dvi pagrindinės opozicijos partijos - konservatyvi Nepriklausomybės partija ir centristų Pažangos partija - apklausų išvadomis, pirmauja po to, kai surengė kampaniją, kurioje dėmesys sutelktas į tai, kad būtų nutrauktos prisijungimo prie ES pastangos.

Nepriklausomybės partija tvirtina norinti gerų prekybos santykių su ES, tačiau netapus Bendrijos nare, o Pažangos partija irgi įsitikinusi, kad Islandijos interesus geriau įgyvendinti "už ES ribų".

"Nemanau, kad Islandija įstos į ES, - teigė Hannesas Holmsteinnas Gissurarsonas, politikos mokslininkas iš Islandijos universiteto. - Dabar nuomonių apklausose dauguma nepritaria. Vienintelė pritarianti partija yra socialdemokratų, ir kaip matome, jai gresia pralaimėjimas per ateinančius rinkimus".

H. H. Gissurarsonas kritiškai vertina Islandijos kelią narystės ES link. Ignoruojami nuomonių skirtumai, sakė mokslininkas.

Islandija nusprendė stoti į ES prasidėjus finansų nuosmukiui 2008 metais. Dauguma gyventojų eurą vertino kaip stabilumo elementą.

Islandijos parlamentas 2009 metų liepą oficialiai pateikė paraišką dėl narystės ES.