Toje vietovėje jau apie savaitę buvo stebima intensyvi seisminė veiklą.

„Išsiveržimas prasidėjo Holuraune į šiaurę nuo Dingiujokudlio apie 0 val. 2 min. (vietos, 3 val. Lietuvos laiku)... Tai mažas plyšinis išsiveržimas, o apie 2 val. 40 min. (5 val. 40 min.) aktyvumas atrodė sumažėjęs“, – sakoma Islandijos meteorologijos biuro pranešime.

„Islandijos meteorologijos biuras padidino pavojaus aviacijai spalvinio kodo lygį iki raudonojo, o Islandijos oro eismo valdyba uždarė oro erdvę nuo žemės iki 5,5 km aukščio“, – pranešė Islandijos nacionalinis krizių koordinavimo centras.

„Kol kas radaro sistema neaptiko jokių vulkaninių pelenų. Išsiveržimo seisminis aktyvumas mažas – tai rodo, kad išsiveržimas vyksta be reikšmingo sprogstamojo aktyvumo“, – pridūrė tarnyba.

Pelenų debesis, išsiveržęs iš Eijafjadlajokudlio ugnikalnio 2010 metais, privertė šešioms dienoms uždaryti didžiąją dalį Europos oro erdvės.

Raudonojo lygio pavojus rodo, kad išsiveržimas gali tuojau įvykti arba jau yra prasidėjęs ir egzistuoja reikšmingo pelenų išmetimo tikimybė.

Privertė pakeisti skrydžių maršrutus

Papua Naujojoje Gvinėjoje penktadienį išsiveržęs ugnikalnis išspjovė aukštą dūmų ir pelenų debesį, dėl kurio teko pakeisti dalies skrydžių maršrutus.

Tavurvūro ugnikalnis, stūksantis Rytų Naujosios Britanijos saloje, išsiveržė naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, sakoma Rabaulo vulkanologijos observatorijos pranešime.

Apie nukentėjusius žmones pranešimų negauta.

Australijos oro bendrovė „Qantas“ nurodė pakeitusi dalies tarptautinių skrydžių maršrutus tame regione, tačiau dėl to skrydžių trukmė pailgės tik apie penkias minutes.

„Skrydžių maršrutai tarp Sidnėjaus ir Naritos (Tokijuje), taip pat tarp Sidnėjaus ir Šanchajaus buvo pakeisti dėl vulkaninių pelenų debesies virš Rabaulio Papua Naujosios Gvinėjos rytuose“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė „Qantas“ atstovė Sarah Algar.

„Reisų QF21, QF22 ir QF130 (lėktuvai) dabar skris virš centrinės Papua Naujosios Gvinėjos, kad išvengtų to debesies“, – pridūrė ji.

Pareigūnai nepaskelbė evakuacijos arčiausiai ugnikalnio esančiame mieste Rabaule, kuris buvo smarkiai sugriautas per ankstesnį daug smarkesnį išsiveržimą 1994 metais.

„Žmonės čia tebegyvena; mums reikia tęsti kasdienį gyvenimą“, – viešbučio „Rabaul Hotel“ darbuotoja Susie McGrade sakė Australijos radijui ABC.

Islandija penktadienį taip pat paskelbė aukščiausio lygio pavojų aviacijai dėl prasidėjusio ugnikalnio išsiveržimo.

Bundantis Baurdarbungos ugnikalnis, kuriame pastarąją savaitę stebimas didelis seisminis aktyvumas, sukėlė nerimą dėl potencialios grėsmės oro susisiekimui šiaurės Europoje. 2010 metais Eijafjadlajokudlio ugnikalnio išmestas pelenų debesis privertė šešioms dienoms uždaryti didžiąją dalį Europos oro erdvės.