Jau kelias diena Islandijos Grindaviko mieste mirtina tyla. 1200 gyvenamųjų namų tušti, o visi gyventojai evakuoti. „Tai beprotiška, baisu visiems, kurie gyveno čia, šitoje bendruomenėje“, - klabėjo vietos policijos pareigūnas.

Su kiekviena valanda magma kyla vis arčiau žemės paviršiaus, prarajos keliuose toliau plečiasi, iš jų kyla garai. Dabar iki kol magma pasieks žemės paviršių liko vos 500 metrų, o vakarykščiai matavimai rodė likusius 800 metrų, taigi, pavojingai kaitri masė sparčiai artėja.

Islandija, Grindavikas

Tad tie žmonės, kurie gauna specialius leidimus grįžti pasiimti daiktų, namo grįžta tik lydimi policijos. „Iš pradžių žmonėms teko labai staigiai palikti savo namus, dabar mes padedame daliai žmonių grįžti ir maždaug per penkias minutes susirinkti būtiniausius daiktus“, - pasakojo pareigūnas.

Stichijos kulminacijos vis dar laukiama, tačiau Grindaviko centre jau matyti labai didelė žala. Tereikia užkelti koją ant šaligatvio ir jis įgriūva, įtrūkimai tokie platūs, kad matomi plika akimi.

Vis dėl to nuo vakar žinių apie naujus žemės drebėjimus ar išsiveržimo tikimybę negauta, todėl spėlioti, kada tikslai ugnikalnis išsiverš, vulkanologai dar nesiryžta.

Visą LNK žinių reportažą galite žiūrėti čia: