Šiaurės šalis apie savo diplomatinės misijos uždarymą paskelbė birželio mėnesį.

„Sprendimas sustabdyti Islandijos ambasados Maskvoje veiklą nereiškia diplomatinių santykių nutraukimo“, – sakoma Islandijos užsienio reikalų ministerijos antradienio pareiškime. – Kai tik sąlygos leis, Islandija pirmenybę teiks veiklos atnaujinimui.“

Birželį paskelbtame pranešime Užsienio reikalų ministerija teigė, kad komerciniai, kultūriniai ir politiniai ryšiai su Rusija yra „pasiekę žemiausią lygį“ ir ambasados Maskvoje veiklos palaikymas „nebepateisinamas“.

„Esant dabartinei padėčiai, nedidelei Islandijos užsienio reikalų tarnybai tiesiog neapsimoka turėti ambasadą Rusijoje“, – tuomet sakė užsienio reikalų ministrė Thordis Gylfadottir.

Islandija sustabdė ambasados Rusijoje veiklą

Kitą dieną Rusija į tai reagavo pareikšdama, kad toks sprendimas „neišvengiamai paskatins atsaką“. „Mes atsižvelgsime į šį nedraugišką sprendimą, kai ateityje užmegsime santykius su Islandija“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Be Rusijos, ambasada Maskvoje taip pat atstovavo Islandijai Armėnijoje, Baltarusijoje, Kazachstane, Kirgizijoje, Moldovoje, Tadžikistane, Turkmėnistane ir Uzbekistane.

Nuo šiol atstovavimu rūpinsis Islandijos užsienio reikalų ministerija Reikjavike.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, Islandija turi 18 ambasadų užsienio valstybių sostinėse, „teikdama pirmenybę jų buvimo vietoms pagal ekonominių, politinių ir kultūrinių ryšių arba vystomojo bendradarbiavimo mastą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)