Dirbdama su UNICEF remiama karių vaikams skirta iniciatyva „Child Soldiers Initiative“ kovai su ekstremizmu skirta organizacija „Quilliam“ parengė pranešimą apie „Islamo valstybės“ vykdomą vaikų įtraukimą į karinius veiksmus.

Jungtinės Tautos (JT) gavo patikimų, tačiau nepatvirtintų pranešimų apie „Islamo valstybės“ suformuotą jaunuolių dalinį „Fityan al-Islam“ („Islamo berniukai“).

Vaikų įtraukimo į karinius veiksmus praktika pradėta vykdyti dar XX a. aštuntojo dešimtmečio pabaigoje tuo metu dar Saddamo Husseino režimo valdomame Irake, kai buvo suformuotas „Futuwah“ judėjimas, kuriam priklausė vienas svarbiausių Irako vaikų dalinių, žinomas „Ashbal Saddam“ arba „Saddamo liūtukų“ pavadinimu, rašo „The Daily Beast“.

Panašu, kad susipažinusi su nacistinio režimo „Hitlerio jaunimo“ projektu „Islamo valstybė“ šiuo metu į aktyvius karinius mokymus masiškai įtraukia vaikus. Tiesa, tenka pripažinti, kad „Islamo valstybė“ veikia itin brutaliai ir naudoja metodus, kurių Hitelris ar S. Husseinas niekada netaikė.

„Islamo valstybė“ yra pagrobusi apie 800-900 9-15 m. vaikų iš skirtingų Mosulo miesto ir visos provincijos vietų. Nuo 2015 m. rugpjūčio iki šių metų vasario mėn. nustatyti 254 vaikų išnaudojimo atvejai „Islamo valstybės“ propagandai skleisti.

Daugelis šių vaikų apmokomi, kad taptų šnipais, dvasininkais, kariais, egzekucijų vykdytojais ir savižudžiais. Per skaičiavimo pamokas šie vaikai skaičiuoja ne apelsinus ir obuolius, o šautuvus ir tankus. „Islamo valstybės“ žiniasklaidoje pasirodo pranešimų, įspėjančių, kad „Islamo valstybei“ paklusti atsisakę vaikai bus mušami, kankinami ar prievartaujami.

Svarbu paminėti, kad apie 50 britų vaikų paklūsta tiesioginiam „Islamo valstybės“ vadovavimui ir kontrolei. Siaubą kelia tai, kad šie vaikai verčiami atlikti nukirsdinimus ar laikyti nukirstas galvas tokiu būdu įrodydami, kad yra pasirengę džihadui.

Vien per praėjusį pusmetį „Islamo valstybės“ propagandinėje medžiagoje parodyta bent 12 žudikais tapusių vaikų. Neseniai paskelbtame siaubą keliančiame vaizdo įraše rodomas vos 4 m. britų berniukas, detonuojantis automobilyje esančią bombą – žūsta keturi automobilyje buvę šnipinėjimu kaltinami asmenys.

Tiesa, su mergaitėmis elgiamasi ne ką geriau. „Islamo valstybės“ kovotojai nuolat grobia jaunas moteris ir mergaites ir jas seksualiai išnaudoja. Daugelis šių mergaičių tampa ateities karių motinomis ir žmonomis. Kalbant apie dar negimusius „Islamo valstybės“ karius, svarbu paminėti, kad šiuo metu „Islamo valstybės“ kontroliuojamoje teritorijoje gyvena 31 tūkst. besilaukiančių moterų.

Šiame totalitariniame socialiniame eksperimente priversti dalyvauti ir mokytojai. Praėjusių metų sausio mėn. Mosule iš mokyklos pagrobt keturi „Islamo valstybei“ nepaklusę mokytojai, o tų pačių metų kovo mėn. egzekucija įvykdyta šią teroristinę grupuotę kritikavusiam pradinės mokyklos mokytojui.

Vaikų išnaudojimas kariniais tikslais Liberijoje ir Angoloje apsiriboja jų grobimu iš šeimų ir vertimu kovoti, tačiau „Islamo valstybė“ elgiasi kitaip nei Hitleris, S. Husseinas ar Afrikos valstybių vadovai, nes įtraukia į šį procesą šeimas.

Tėvams nepaliekama kito pasirinkimo kaip tik paklusti „Islamo valstybės“ instrukcijoms ir prisidėti prie savo pačių vaikų iš naudojimo. Motinoms įteikiami leidiniai su „Islamo valstybės“ instruktažais, kaip auginti savo vaikus ir ruošti juos džihadui.

Prieš miegą jos savo vaikams turi sekti pasakas apie pasiaukojimo kupiną gyvenimą, rodyti vaikams džihadistų internetinėse svetainėse skelbiamą grafinį turinį, motinos skatinamos lavinti savo vaikų karinius įgūdžius ir fizinį pasirengimą. Toks tėvų elgesys garantuoja, kad bet koks emocinis pasipriešinimas žiaurumams, kuris natūraliai kiltų vaikui, bus nedelsiant malšinamas.

„Islamo valstybė“ puikiai žino, kad islamo pasauliui itin jauni vadai tikrai nėra naujiena. Pranašo Mahometo pusbrolis Ali ibn abi Talibas buvo vos 10 m., kai pasiskelbė pirmu Mahometo pasekėju ir vėliau tapo ketvirtuoju kalifu.

Mahometo netikras anūkas Usama ibn Zaydas buvo vos 17 m., kai Mahometas jį išsiuntė vadovauti kariuomenei prieš romėnus. Vos 17 metų sulaukęs kariuomenės vadas Tariq ibn Ziyadas užkariavo Ispaniją. Mahometas ibn Qasimas taip pat buvo 17 m., kai laimėjo islamo pasauliui svarbias kovas Indijos subkontinente. Teigiama, kad Bakhtiyaras Khalji buvo 18 m., kai ėmė vadovauti Bengalijai.

Turbūt geriausiai žinomas jaunas vadas – 21-erių Mahometas al-Fatehas, nukovęs bizantiečius ir užėmęs Konstantinopolį. Taigi islamo tradicijoje ryšys tarp užkariavimų ir jaunų vadų akivaizdus.

Šiais laikais istoriniai islamo karvedžiai Vakarų pasauliui atrodo kaip vaikai. Musulmonai gali šias istorijas pasakoti kiek tik nori, tačiau daugelis savo 16-mečio vaiko sutemus net neleistų į gatvę vieno. Pagal vakarietišką filosofiją jauni žmonės skatinami gauti išsilavinimą ir susirasti darbą. Be to, vakariečiai nevertina karinės invazijos kaip tinkamos priemonės religijai ar kultūrai skleisti. Viduramžiai liko praeityje, todėl šiais laikais tokie metodai atrodo visiškai nepriimtini.

Vis dėlto viduramžių siaubai grįžo „Islamo valstybės“ pavidalu. Ši teroristinė grupuotė itin aktyviai fetišizuoja ir mėgina sugrąžinti viduramžius, o pasaulis paprasčiausiai nėra pasirengęs susidoroti su kylančiais moraliniais paradoksais.

„Islamo valstybė“ kuo puikiausiai mato šią Vakarų silpnąją pusę. Vaizdo įrašas, kuriame nufilmuota „Islamo valstybės“ kontroliuojama antrajame pagal dydį Irako Mosulo mieste esanti našlaičių prieglauda, naudojama ateities kartos teroristų mokymams vykdyti, priverčia susimąstyti. Ar pasaulio galingieji palaimintų sprendimą smogti iš oro į vaikų pilną mokymų stovyklą?