Pasak Vokietijos leidinio „Die Welt“, daugiausia ieškoma fizikų, chemikų ir programuotojų, galinčių iš paprastų medžiagų pagaminti mirtiną ginklą. Leidinio straipsnyje neatmetama, kad toks ginklas gali būti panaudotas naujame išpuolyje.

Pasak ataskaitos autorių, būtinos medžiagos ginklui pagaminti slapta jau pristatytos į Europos sąjungą. Specialistai sako, kad didžiausią pavojų kelia tokios medžiagos, kaip zarinas, ricinas ir kitos. Europos parlamentas ragina šalių vadovus tikrinti žmones, grįžtančius iš Sirijos ir atidžiai stebėti vietos radikalus.

DELFI primena, kad antradienį paskelbtoje žvalgybos konsultacinės bendrovės ataskaitoje teigiama, jog prie džihadistų prisidedančių užsienio kovotojų skaičius Sirijoje ir Irake nuo praėjusių metų išaugo daugiau nei du kartus ir siekia mažiausiai 27 tūkst., sakoma antradienį paskelbtoje žvalgybos konsultacinės bendrovės ataskaitoje.

Bendrovės „The Soufan Group“ surinkti duomenys rodo, kad pasaulio šalių pastangos sustabdyti užsienio kovotojų srautą į Siriją ir Iraką bei sumažinti tokių smurtinių organizacijų kaip „Islamo valstybė“ (IS) patrauklumą jų akyse yra mažai veiksmingos.

„Užsienio kovotojų fenomenas Irake ir Sirijoje yra tikrai globalus“, – sakoma Niujorke įsikūrusios organizacijos ataskaitoje.

Iš viso kovoti į Iraką ir Siriją atvyko nuo 27 tūkst. iki 31 tūkst. kovotojų iš 86 užsienio šalių, nurodė „The Soufan Group“. Šios bendrovės 2014 metų birželį paskelbto ankstesnio tyrimo duomenimis, praėjusiais metais Sirijoje buvo maždaug 12 tūkst. užsienio kovotojų.

„Islamo valstybės“ ekstremistai praėjusiomis savaitėmis jau surengė išpuolius Paryžiuje, per kuriuos žuvo 130 žmonių, prisiėmė atsakomybę už Rusijos keleivinio lėktuvo numušimą virš Sinajaus, kai žuvo 224 asmenys, ir 44 gyvybes nusinešusį dvigubą išpuolį Beirute. Turkų tarnybos spėja, kad IS užsakė ir teroro aktą Ankaroje, kai per taikos demonstraciją prieš pusantro mėnesio žuvo 102 žmonės.