Kas atsakingas už išpuolį Maskvoje?

Atsakomybę už išpuolį per oficialų „Islamo valstybės“ (IS – Delfi) „Telegram“ kanalą prisiėmė vadinamoji „Islamo valstybė Chorasanas“, skelbia „Deutsche Welle“.

Nors šio teiginio pagrįstumas nėra patikrintas, įvairiuose žiniasklaidos pranešimuose, kuriuose cituojami JAV pareigūnai, teigiama, kad Vašingtonas neturi pagrindo abejoti IS pareiškimu.

Štai šeštadienį amerikiečių žiniasklaidos kanalas „NBC News“ citavo anonimu norėjusį išlikti JAV pareigūną, kuris teigė, nėra jokių požymių, jog prie išpuolio būtų prisidėjusi Ukraina.

„IS jau seniai įrodė, kad taikosi į Rusiją ir kaimynines šalis“, – sakė JAV pareigūnas.

Anksčiau šeštadienį Vladimiras Putinas teigė – nepateikdamas įrodymų – kad Ukrainoje buvo „paruoštas langas“, pro kurį galėjo pabėgti užpuolikai.

2015 m. V. Putino sprendimas įsikišti į Sirijos pilietinį karą lėmė didelį IS susilpnėjimą daugelyje šalies dalių.

„Akivaizdu, kad Rusija šiuo metu dalyvauja Sirijos konflikte, be to, vyksta kova su radikaliais islamistais pačioje Rusijoje“, – „Deutsche Welle“ sakė Sankt Peterburgo politikos fondo analitikas Michailas Vinogradovas.

Teigiama, kad bent dalis sulaikytų teroristų turi Tadžikistano pilietybes. „Delfi“ taip pat jau skelbė ir paviešintą vieno iš sulaikytų teroristų apklausą. Daugiau informacijos rasite ČIA.

Vyras, kuris kaip teigiama yra vienas iš išpuolyje dalyvavusių teroristų, teigia, kad jam už šį kruviną darbą buvo pažadėta 500 tūkst. rublių. Esą kol kas vyras gavo tik pusę sumos.

Kas yra „Islamo valstybė Chorasanas“?

Islamo valstybė Chorasanas yra Afganistane įsikūrusios grupuotės „Islamo valstybė“ padalinys, naudojantis seną terminą, kuriuo vadinamas regionas, apimantis dalį Irano, Turkmėnijos ir Afganistano.

Ši grupuotė, žinoma dėl savo žiaurumo, prisiėmė atsakomybę už įvairius išpuolius Afganistane ir jo apylinkėse, įskaitant mirtiną išpuolį prieš Rusijos ambasadą Kabule 2022 m.

Sulaikyta vienuolika žmonių

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) pareiškė, kad teroristinis išpuolis koncertų salėje buvo kruopščiai suplanuotas, ir toliau yra stengiamasi išsiaiškinti visas incidento detales.

FSB pareiškime teigiama: „Žvalgybos ir teisėsaugos institucijų veikla leido sulaikyti 11 asmenų, tarp jų keturis teroristus, tiesiogiai dalyvavusius teroristiniame išpuolyje.“

Rusijos pareigūnai taip pat paskelbė apie sustiprintas saugumo priemones Maskvos oro uostuose ir geležinkelio stotyse.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas atšaukė visus masinius renginius, o teatrams ir muziejams buvo nurodyta savaitgalį užsidaryti.

Kiti teroristiniai išpuoliai prieš Rusiją

1999 m. Maskvos pietryčiuose esančiame aštuonaukščiame pastate sprogus bombai, žuvo 118 žmonių. Rusija išpuolį priskyrė „teroristams“, daugiausia iš musulmoniškos Šiaurės Kaukazo Čečėnijos respublikos.

Per kitą incidentą 2002 m. per miuziklą Maskvos Dubrovkos teatre čečėnų sukilėliai įkaitais paėmė daugiau kaip 800 žmonių. Apie 130 įkaitų žuvo. Daugiau apie šį įvykį informacijos rasite ČIA.

2011 m. per savižudžio sprogdintojo išpuolį Maskvos Domodedovo tarptautiniame oro uoste žuvo 37 žmonės. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė grupuotė „Kaukazo Emyratas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)