Įtariama, kad raketa, nukritusi kilių šimtų metrų atstumu nuo Qayara oro pajėgų bazės šalia Mosulo, galimai buvo su iprito užtaisu, praneša BBC.

Per šią ataką rugsėjo 20 d. niekas nenukentėjo, nors šioje bazėje dislokuojami keli šimtai amerikiečių karių.

Jei ši informacija bus patvirtinta, tai taptų pirmąja ataka panaudojant cheminį ginklą, kuri buvo nutaikyta į koalicijos pajėgas Irake.

Bazėje dislokuojami kariai aprūpinti būtinomis priemonėmis, skirtomis apsisaugoti nuo cheminių atakų.

„Rugsėjo 20 d. vidurdienį Irako laiku Qayara oro pajėgų bazėje įvykdyta netiesioginės ugnies ataka“, - teigiama Pentagono pranešime.

„Pirminiai likučių tyrimai jau sugrąžinti, patvirtintas iprito užtaiso faktas. Prietaisas, tikėtina, raketa ar mina, buvo netikslus ir nesudėtingas.“ – teigiama pranešime.

Įvykdžius objekto nukenksminimą, remiantis Pentagono pateikiama informacija, nė vienam iš dislokuojamų karių nenustatyta signalų ar simptomų, atsirandančių apsinuodijus ipritu.

„Ataka nepadarė mūsų misijai jokio poveikio, nepakeitė mūsų saugumo laikysenos aplink bazę, – teigia JAV atstovai. – Ruošiame ir aprūpiname savo pajėgas ir partnerius tokio pobūdžio įvykiams.“

Patvirtina 20 atvejų, kai cheminis ginklas buvo panaudotas prieš kurdų kovotojus Irake, o ketvirtadaliu iš šių atvejų panaudotas būtent ipritas.

„Islamo valstybė“ jau ilgą laiką įtariama gaminanti ir naudojanti cheminį ginklą Irake ir Sirijoje, kur taip pat turi kontroliuojamų teritorijų.

Didelis iprito kiekis gali sužeisti arba netgi sukelti mirtį, nes pažeidžia odą, akis ir kvėpavimo takus.

Mosulas – antras pagal dydį Irako miestas, kontroliuojamas „Islamo valstybės“ pastaruosius dvejus metus. Manoma, kad kova dėl šio miesto sugrąžinimo turėtų prasidėti jau artimiausiomis savaitėmis.

JAV kariai teikia pagalbą vietos karinėms pajėgoms, besirengiančioms puolimui.