Šie trys nardytojai ir jų instruktorė norvegė pakliuvo į bėdą trečiadienį, kai po nardymo prie vienos pietinės salos neberado savo laivelio.

46 metų Jungtinės Karalystės pilietis Adrianas Chestersas ir 18-metė prancūzė Alexia Molina buvo rasti žvejų kaimyninės Indonezijos vandenyse. Nardytojus perėmė jūrų policija ir išgabeno atgal į Malaiziją.

Jiedu buvo rasti maždaug už 30 km į šiaurę nuo Indonezijos Bintano salos. Tai reiškia, kad jie buvo nunešti apie 130 km nuo nardymo vietos.

Tačiau A. Chestersas vėliau sakė pareigūnams, kad 14-metis sūnus Nathenas žuvo.

Paauglys „buvo per silpnas... [ir] neišgyveno“, pakrančių apsaugos pranešime cituojamas berniuko tėvas.

Policija anksčiau pranešė, kad berniuko paieškos buvo atšaukto padarius išvadą, kad jis buvo nuneštas į Indonezijos vandenis, bet apie tai buvo informuotos salų valstybės tarnybos.

Pastarosiomis dienomis Malaizija į paieškų operaciją siuntė sraigtasparnius, laivus, nardytojus ir vandens motociklus.

Išgelbėtieji buvo paguldyti į vieną ligoninę Malaizijoje, bet jų būklė stabili, pajūrio mieste Mersinge, kur įsikūrė paieškų operacijos štaba, sakė vietos policijos viršininkas Cyrilas Edwardas Nuingas.

Nardymo instruktorė 35 metų Kristine Grodem jau ketvirtadienį buvo išgelbėta vandenyse prie Malaizijos pietinių krantų.

„Stipri mergina“

Pareigūnai neatskleidė detalių, kaip išgelbėtiesiems pavyko išgyventi ilgą laiką plūduriuojant jūroje. Anot jų, išgelbėtieji dar nebuvo apklausti apie incidento detales.

Anksčiau pareigūnai reiškė viltį, kad nardytojai bus rasti gyvi, nes jie buvo patyrę ir turėjo reikalingos įrangos, įskaitant nardymo plūdurą.

Be to, pastarosiomis dienomis tame regione šiek tiek lijo, ir tai galėjo tapti geriamojo vandens šaltiniu.

Ketvirtadienį prancūzės paauglės motina Esther Molina būdama Mersinge sakė naujienų agentūrai AFP, kad šeima „tikisi geriausia. Ji – stipri mergina, ji išties kieta.“

Ši trijulė kartu su instruktore K. Grodem nardė netoli Tokong Sangolo salelės, esančios maždaug už 15 km nuo Malaizijos pietryčių pakrantės.

Po maždaug 40 minučių trukusio nardymo iškilę žmonės savo laivo neberado. Jie plūduriavo nešami stiprios srovės, bet galiausiai atsiskyrė.

Juos į nardymo vietą atplukdžiusio laivelio kapitonas buvo suimtas, kai jam atliktas testas dėl narkotikų vartojimo pasirodė esąs teigiamas.

Incidentas įvyko užsieniečių ir vietos turistų pamėgtoje vietoje, kur yra daug pajūrio kurortų ir svetingų salelių.

Malaizijoje nardymo incidentai reti.

2013 metais britų turistė, nardžiusi prie kurortinių salų Pietų Kinijos jūroje, žuvo kliudyta pro šalį plaukusio laivo sraigto.

Šios Pietryčių Azijos valstybės balto smėlio paplūdimiai ir vešlūs atogrąžų miškai seniai vilioja lankytojus, tačiau turizmo industrijai smarkiai pakenkė per COVID-19 pandemiją įvesti kelionių suvaržymai.

Malaizija prieš dvejus metus uždarytas savo sienas užsienio turistams vėl atvėrė balandžio 1-ąją.