„Siūlau sutarti dėl didelės kvotos, pagal kurią imsime pabėgėlius iš krizių ištiktų regionų į Europą neleisdami žmonių kontrabandininkams iš to pasipelnyti“, – sakė Thomas de Maiziere'as per spaudos konferenciją Berlyne ir pridūrė, kad tai jo asmeninis požiūris.

„Turėtų būti didelė kvota, kad Europa galėtų įvykdyti savo humanitarinius įsipareigojimus“, – sakė vidaus reikalų ministras.

Pasak Th.de Maiziere'o, būtina pabėgėlius apsaugoti nuo pavojaus nuskęsti Viduržemio jūroje pakeliui į Europą.

„Jie būtų atgabenti ne į Europą, bet į saugias vietas, su mūsų pagalba, kad galėtų saugiai gyventi“, – sakė ministras.

„Tai yra europinis požiūris, atitinkantis europinius prieglobsčio standartus“, – pridūrė Th.de Maiziere'as.

Nuo metų pradžios Viduržemio jūroje paskendo beveik 2 750 žmonių, dažnai perpildytomis valtimis bandžiusių pasiekti Europą.

Praėjusią savaitę lankydamasis pabėgėlių stovykloje Jordanijoje britų premjeras Davidas Cameronas sakė, „jo šalis paims 20 tūkst. sirų tiesiai iš pabėgėlių stovyklų Jordanijoje bei kitur ir suteiks jiems namus savo šalyje“.

Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad „labai svarbu laikyti tuos žmones arčiau jų namų ir neleisti jiems leistis į pavojingą kelionę per Viduržemio jūrą ir Europą“.

A. Merkel ir F. Hollande'as kreipsis su bendra kalba

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as spalio 7 dieną bendrai kreipsis į Europos Parlamentą Strasbūre, ir tai bus pirmas toks šių dviejų šalių lyderių kreipimasis nuo 1989 metų, sakoma pranešime.

„Tai bus istorinis vizitas istoriškai sudėtingu metu. ES susiduria su didžiuliais iššūkiais ir jai reikia stipraus jos lyderių įsipareigojimo“, – sakė Europos Parlamento vadovas Martinas Schulzas pareiškime, kuriame pranešama apie artėjantį Prancūzijos ir Vokietijos lyderių vizitą.

„Svarbus ženklas yra tai, kad toks įsipareigojimas bus duotas Europos demokratiškai išrinktų atstovų akivaizdoje“, – pridūrė M.Schulzas, kuris pakvietė A.Merkel ir F.Hollande'ą pasakyti bendrą kalbą parlamente.

A.Merkel ir F. Hollande'as, didžiausių Europos Sąjungos ekonomikų lyderiai, atlieka pagrindinį vaidmenį atsakant į virtinę 28 šalių Bendrijai iškilusių iššūkių, tokių kaip migrantų krizė, Graikijos skolų istorija ir konfliktas Ukrainoje.

Paskutinį kartą bendrą kalbą Europos Parlamente prieš 26 metus pasakė buvusios Vakarų Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis ir tuometinis Prancūzijos prezidentas Francois Mitterand.

Kroatija reikalaus, kad Graikija liautųsi siuntusi migrantus į Europą

Kroatija reikalaus, kad Graikija nustotų siųsti migrantus iš Artimųjų Rytų į likusią Europą, pirmadienį pareiškė šalies vidaus reikalų ministras Ranko Ostojičius.

„Migrantų srautas iš Graikijos turi liautis. Aš to sieksiu per rytojaus ES vidaus reikalų ministrų susitikimą“, – Opatovaco stovykloje, esančioje netoli šalies rytinio Tovarniko miesto, žurnalistams sakė R.Ostojičius.

„Visiškai nepriimtina, kad Graikija tuština savo pabėgėlių stovyklas ir per Makedoniją ir Serbiją siunčia žmones Kroatijos link“, – sakė jis.