Legiono vadas, prisistatantis slapyvardžiu Svotas, sako, jog savanoriai iš užsienio Ukrainos kovoje su Rusija labai svarbūs.

„Sunku deramai įvertinti tų vyrų indėlį į mūsų bataliono veiklą. Tie žmonės mums gyvybiškai svarbūs. Jie pasiruošę kovoti, teisingai mąsto, nori kariauti. Maždaug 60 proc. jų mūšiuose pasirodo tiesiog puikiai. Jie mums padeda, vykdo visas jiems patikėtas užduotis, užduoda labai mažai klausimų. Viską jiems paaiškiname, jie puikiai supranta, ir sulaukiame norimų rezultatų“, – sakė 59 metų „Karpatska Sič“ bataliono vadas.

41 metų karys iš Kolumbijos Juanas Pablo Hurtado, į Ukrainą atvykęs dar kovą, sako, kad šis karas jam absoliučiai nauja patirtis lyginant su ankstesne, įgyta kovojant su maištininkais gimtinėje.

„Labai skiriasi nuo to vidinio karo, koks vyksta Kolumbijoje. Tai nesulyginami dalykai, nes čia labai daug artilerijos, rusai mus apšaudo raketomis, bombomis, tai labai skirtingos patirtys. Bandome bet kokia kaina išgyventi patys ir stengiamės visiems laikams išginti rusus iš Ukrainos“, – kalbėjo Juanas Pablo Hurtado.

Prieš mėnesį iš Brazilijos į Ukrainą atvykęs Guerreiro sako matęs labai daug sužeistų, bet vis tiek yra pasiryžęs kautis iki pabaigos.

„Mūšiai labai nuožmūs, buvo sužeista daug mano bičiulių, bet, laimei, galėjome jiems greitai padėti. Spausime priešus tol, kol jie neatlaikys, kol palūš. Kiekvienas mūsų atsiimtas centimetras yra svari pergalė“, – sakė jis.

Tarptautinio „Karpatska Sič“ legiono lyderis Nazas – Argentinoje 21 metus pragyvenęs ukrainietis. Kai vasario 24 dieną Rusija užpuolė Ukrainą, jis jau balandžio 1 dieną buvo grįžęs į tėvynę ir kartu su broliu pasisiūlęs tapti savanoriais. Po dviejų mėnesių fronte jo brolis žuvo.

„Visi tie žmonės, kurie atvyko iš Afganistano, Irako, Kolumbijos, iš kur tik nori, gyvenime iki tol nebuvo matę tokio karo. Su tokia taiklia artilerija, tokiais taikliais kariais, dronais. Tikrai nėra lengva, kartais būna tikrai sunkių akimirkų. Reikia prisitaikyti psichologiškai, nes, jeigu neįprasi, kad visai šalia nuolat krenta bombos, labai greitai teks ruoštis namo, nes tokios įtampos nepakelsi“, – kalbėjo Nazas.

Pastarosios savaitės fronte iš tiesų siaubingos, intensyviausiai mūšiai verda aplink Bachmuro miestą. Vadai situaciją vadina „tikra mėsmale“.

Rusijos pajėgos iš paskutinių stengiasi prasiveržti tiesiogine to žodžio prasme lipdamos per saviškių lavonus. Ten, anot Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado, generolo Valerijaus Zalužno, situacija išlieka pati sudėtingiausia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją