Tai pirmasis viešas požymis, kad iki tol nepalaužiamas atrodęs Maskvos ir Damasko bendradarbiavimas ima eižėti. Rusijos pasiuntinys Vitalijus Čiurkinas teigia, kad Rusija padėjo B. al Assadui atlaikyti pirmąją karo bangą, todėl jis tarsi ir įsipareigojęs sekti Rusijos nubrėžtą liniją ir paisyti taikos derybų.

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose penktadienį perspėjo Maskvos palaikomą Sirijos prezidentą B. al-Assadą, pažadėjusį atsikovoti visą Siriją, kad jis susilauks skaudžių pasekmių, jeigu nesilaikys Maskvos siekiant taikos proceso.

V. Čiurkinas teigia, kad Rusija iš visų stengiasi dėl taikaus krizės Sirijos sprendimo, o agresyvūs Sirijos prezidento ir jo pajėgų bandymai susigrąžinti visos šalies kontrolę ne tik nepadėtų konflikto užbaigti, bet dar jį ir paskatintų.

Per interviu su „Kommersant“ apie B. Assado komentarus, esą jis kovos tol, kol visi opozicijos kovotojai bus nugalėti, V. Čiurkinas pabrėžė: „Rusija į šią krizę politine prasme investavo itin daug, labai didelis ir diplomatinis indėlis. Kaip ir karinis. Dėl šios priežasties norėtume, kad B. al Assadas jaustųsi už tai atsakingas“.

„Girdėjau B. al Assado pasisakymus per televiziją... Savaime suprantama, jie neatitinka Rusijos dedamų diplomatinių pastangų... Diskutuojama apie paliaubas ir karinių veiksmų nutraukimą artimiausioje ateityje. Čia ir vyksta sunkiausias darbas“, – teigia V. Čiurkinas.

Basharas al Assadas
Maskva ir Damaskas itin glaudžiai bendradarbiauja nuo praeito rugsėjo, kai Rusija Sirijoje pradėjo antskrydžius, kurių pagrindinis tikslas – sustabdyti B. al Assado valdžia nepatenkintus opozicijos kovotojus, nors viešai deklaruojamas karas su „Islamo valstybe“.

Rusijos vykdomi antskrydžiai išgelbėjo B. al Assado režimą nuo greitos mirties. Panašu, kad palanki persvara šiuo metu Sirijos prezidento pusėje. Tokia situacija itin nepatinka Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkams, kurie jau daug metų siekia Sirijos valdžios pasikeitimo.

Vakarų diplomatai reiškia viltį, kad Rusija galėtų pasinaudoti savo įtaka ir priversti B. al Assadą pradėti derybas su ginkluotomis opozicijos grupuotėmis ir galiausiai pasitraukti.

Remiantis neoficialiais pranešimais, B. al Assadas nesutiko susitikti su opozicijos atstovais, kuriuos kaip potencialius partnerius pasiūlė Maskva, tačiau V. Čiurkino pareiškimai – pirmasis oficialus pareiškimas, kad Maskvai B. al Assado nenoras galvoti apie kompromisus nepatinka ir netinka.

Štai ką V. Čiurkinas mano apie B. al Assado komentarus apie karinius veiksmus Sirijoje: „Šiuo atveju, manau, kad privalome rimtai vertinti ne tai, ką sako B. al Assadas – su visa derama pagarba tokiam aukšto rango pareigūnui. Svarbiausia ne ką jis kalba, o ką jis daro. Jeigu Sirijos valdžia laikysis Rusijos siūlymų, kaip spręsti krizę, ji turės realių galimybių iš šios balos išlipti sausa ir nepraradusi orumo“.

„Nepaisant to, tam tikra prasme ji iš to kelio išklydo, mano nuomone, situacija gali tapti sudėtingesnė. Pirmiausia patiems Sirijos žmonėms. Kad ir kokia galinga ir stipri Sirijos kariuomenė bebūtų, jiems sektis pradėjo tik prisijungus Rusijos karinėms oro pajėgoms“, – aiškina V. Čiurkinas.

„Jeigu Sirijos vadovai, nepaisant jos vidaus politikos sanklodos ir propagandos, kurią jie turi tęsti, laikysis Rusijos lyderiavimo šios krizės sureguliavime, tuomet ji turi šansą iš jos išeiti oriai“, – pabrėžė V.Čiurkinas.

„Jeigu jie kažkaip nuklystų nuo šio kelio, tai yra mano asmeninė nuomonė, gali susidaryti labai pavojinga situacija, taip pat ir jiems patiems“, – pridūrė Rusijos ambasadorius.