Kol kas jis – aukščiausio rango Rusijos politikas, nutraukęs ryšius su Kremliumi dėl invazijos į Ukrainą.

66 metų A. Čiubaisas – vienas iš XX amžiaus paskutinio dešimtmečio ekonomikos reformatorių, pasilikusių V. Putino valdžioje, tačiau išsaugojęs ir neblogus santykius su Vakarų pareigūnais.

Anatolijus Čiubaisas

Informaciją apie A. Čiubaiso atsistatydinimą patvirtino ir Kremlius.

„Išvyko tai išvyko, čia jo asmeninis reikalas“, – sakė V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Rusijos XX amžiaus 10-ojo dešimtmečio privatizacijos architektu vadinamas politikas buvo tas, kuris V. Putinui davė pirmąjį darbą Kremliuje ir vėliau palaikė jo politines ambicijas to paties dešimtmečio pabaigoje.

Valdant V. Putinui, A. Čiubaisas užėmė atsakingas pareigas didelėse valstybinėse bendrovėse, o galiausiai Rusijos prezidentas praeitais metais jį paskyrė pasiuntiniu tvaraus vystymosi klausimais.

Nuo karo Ukrainoje pradžios Rusija stengiasi visomis priemonėmis spausti vietinius invazijos kritikus. V. Putinas kovo 16 dieną perspėjo išvalysiąs Rusiją „nuo atmatų ir išdavikų“, kuriuose kaltina slapta dirbant Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkams.

Ant ekonomikos krizės slenksčio stovinčios Rusijos prezidentas kaltina Vakarus bandant sunaikinti jo šalį.

„Visi, ypač Rusijos žmonės, visada sugebės atskirti tikrus patriotus nuo padugnių bei išdavikų ir išspjaus juos kaip netyčia į burną įskridusį mašalėlį. Esu tikras, kad toks natūralus ir būtinas visuomenės apsivalymas tik sustiprins mūsų šalį, mūsų solidarumą, vieningumą ir pasirengimą atremti bet kokį iššūkį“, – kalbėjo Rusijos prezidentas.

Praeitą savaitę vyresniuoju patarėju ekonomikos klausimais Dmitrijaus Medvedevo prezidento administracijoje dirbęs ir iki 2018 metų vicepremjero pareigas ėjęs Arkadijus Dvorkovičius pasmerkė Rusijos invaziją Ukrainoje ir pasitraukė iš valstybės remiamo „Skolkovo“ technologijų fondo vadovo pareigų.

Tarptautinei šachmatų federacijai vadovaujantis A. Dvorkovičius – vienas iš kelių buvusių įtakingų politikų, išdrįsęs pasisakyti prieš karą.