Jis tikina kartu su „Wagner“ samdiniais kariavęs Sirijoje ir Afrikoje, o 2014 metais buvęs Donecko ir Luhansko regionuose, vadovavo 4-ojo „Donecko Liaudies Respublikos generalinės prokuratūros“ specialiųjų operacijų skyriaus būriui. 2022 metais I. Salikovas dalyvavo Rusijos invazijoje į Ukrainą, vadovavo privačios karybos bendrovės „Redut“ daliniui.

Anot paties I. Salikovo, jis buvo rusų armijos nusikaltimų liudininkas, konkrečiai „operacijos su svetima vėliava“ Donbase, „žvėriškų nusikaltimų prieš civilius“, karo belaisvių kankinimų ir žudymo bei vaikų, kurie buvo „pervežami per sieną į Baltarusiją, grobimų.

Ukrainos generalinės prokuratūros Kovos su nusikaltimais ginkluoto konflikto metu departamento vadovas Jurijus Belousovas patvirtino, kad Rusijos karys I. Salikovas, išreiškęs pasirengimą pasiduoti Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui, nusprendė bendradarbiauti su Ukrainos tyrėjais.

J. Belousovo teigimu, Ukrainos generalinė prokuratūra su I. Salikovu dirba jau ilgiau nei pusmetį. Jis davė parodymus apie Rusijos veiksmus dar nuo 2013 metų – apie pasirengimą atviram įsiveržimui ir jo ypatybes.

„Be to, davė pakankamai svarių parodymų, dalis kurių jau buvo patvirtinta. Jie susiję su Rusijos invazija 2022 metų vasario 24 dieną. Jis (I. Salikovas) pranešė apie konkrečius karo nusikaltimus – kai kuriuos mes tiriame, kai kurie jau pagrįsti įrodymais“, – teigia J. Belousovas.

Jis patikino, kad kol kas sunku komentuoti visą informaciją, kurią suteikė buvęs rusų kariškis, nes visus faktus reikia patikrinti tyrimo rėmuose. Taip pat nepatikslino, kaip I. Salikovas susisiekė su generaline prokuratūra.

Buvęs Rusijos kariškis teigia, kad kartu su šeima 2022 metų birželį Rusiją paliko. Dabar jis iš Keiptauno atskrido į Nyderlandus, kur prašys politinio prieglobsčio. Gruodžio 10 dieną I. Salikovas raštiškai pripažino savo kaltę Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokurorui Karimui Ahmadui Khanui ir teismo pirmininkui Piotrui Jozefui Hofmanskiui, tai jis padarė per projektą Gulagu.net. Teisių gynimo projekto įkūrėjas Vladimiras Osečkinas tikina, kad jis asmeniškai užregistravo dokumentą teismo sistemoje Amsterdame.

Be to, V. Osečkinas kreipėsi į Tarptautinio Baudžiamojo teismo vadovybę su prašymu taikyti I. Salikovo saugumo užtikrinimo priemones. Rusas jau 2023 metų vasarą davė parodymus Ukrainos generalinio prokuroro pareigūnams ir laukia Tarptautinio Baudžiamojo Teismo tyrėjų apklausos.

Kaip rašo Gulagu.net, I. Salikovas yra pirmasis iš Rusijos kariškų, kuris pats atvyko į Hagą ir „yra pasirengęs atsakyti už tai, ką padarė, padėti tarptautiniam tyrimui ir teisingumui“.

I.Salikovas nesitiki būti atleistas nuo baudžiamojo persekiojimo ir yra pasirengęs atsakyti už savo veiksmus Ukrainoje, pabrėžia V. Osečkinas. Per pastaruosius pusę metų buvęs Rusijos karinės žvalgybos pirmininkas parašė knygą „Karui – ne“, kuriose pasakoja apie 2014–2015 ir 2022 metų įvykius. Dabar jis rašo antrą knygą – „Wagner“: Kremliaus armija“ – ir taip tikisi prisidėti prie karo pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)