Rusijos valdžia sugriežtino savo dukterines įmones Rusijoje mėginančioms parduoti vakarų bendrovėms taikomus apribojimus, faktiškai nustatydama sandorių ribas ir terminus, antradienį pranešė „The Financial Times“, cituodamas kelis pastaruoju metu sandorius sudariusius asmenis.

Per 20 mėnesių nuo Maskvos pradėto Ukrainos puolimo iš Rusijos pasitraukė šimtai Vakarų bendrovių, daugelis jų savo turtą pardavė su didelėmis nuolaidomis ar jį visiškai nurašė.

Rusija toliau yra šalis, atvira užsienio investicijoms... Rusija yra pasirengusi sukurti patogias sąlygas čia veikiančioms užsienio bendrovėms,“ – antradienį kalbėjo Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Tačiau, atsižvelgiant į tariamą Vakarų karą su Rusija, įskaitant ekonominį karą, Vakarų bendrovėms, mėginančioms pasitraukti dėl savo valdžios daromo spaudimo, galioja ypatinga tvarka,“ – teigė D. Peskovas.

Atsakydama į Vakarų sankcijas, Maskva nustatė aibę kapitalo kontrolės priemonių, teigdama, kad jų reikia šalies ekonominiam suverenitetui sustiprinti.

Rusijos vyriausybinė komisija privalo tvirtinti visus stambius sandorius, susijusius su bendrovėmis iš jos „nedraugiškomis“ laikomų šalių – tai yra tų, kurios Maskvai yra nustačiusios sankcijų.

Prezidentas Vladimiras Putinas turi pats asmeniškai tvirtinti jautriuose energetikos ir finansų sektoriuose sudaromus sandorius, o pasitraukti mėginančios bendrovės savo turtą privalo parduoti su 50 proc. nuolaida bei sumokėti pasitraukimo mokestį, kuris siekia 15 proc. bendrovės rinkos vertės.

„Žinoma, šiuo metu galimybės pasitraukti veltui negali būti,“ – antradienį sakė D. Peskovas.

Vienas investicinio banko atstovas leidiniui „The Financial Times“ papasakojo, kad Maskva apkarpė išeinančių bendrovių parduodamos užsienio valiutos sumas iki 20 mln. JAV dolerių per dieną ir nustatė septynių dienų terminą sandoriui įvykdyti, iš esmės apribodama įplaukas iki 140 mln. JAV dolerių. Dar vienas šaltinis minėjo, kad egzistuoja ir neoficialus į užsienį pervedamų lėšų limitas, kurį sudaro 400 mln. JAV dolerių.

AFP šių pranešimų negalėjo patikrinti.

Nekomentuodamas pateiktos informacijos, D. Peskovas paneigė, kad ribojimais siekiama paremti itin pašlijusį Rusijos rublį.

Nuo praeito vasario Maskva ir ryšių su Kremliumi turintys verslininkai susižėrė patrauklaus šalį paliekančių Vakarų bendrovių turto, kuris buvo parduotas už itin mažą kainą.