Pareiškime, paskelbtame po kelių dienų, kai pučistai sulaikė išrinktą šios Vakarų Afrikos valstybės prezidentą, perspėjama dėl „padarinių, kilsiančių dėl bet kokios užsienio karinės intervencijos“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija penktadienį pareiškė, kad Prancūzija nepripažįsta pučo lyderių, užgrobusių valdžią Nigeryje, o sulaikytą prezidentą Mohamedą Bazoumą laiko vieninteliu šalies vadovu.

M. Bazoumas, „demokratiškai išrinktas Nigerio žmonių, yra vienintelis Nigerio Respublikos prezidentas“, sakoma ministerijos pareiškime. „Prancūzija nepripažįsta valdžios, atsiradusios po generolo (Abdourahamane'o) Tchiani vadovaujamo pučo“, - pareiškė ministerija ir pridūrė, kad Prancūzija palaiko „aiškius tarptautinės bendruomenės reikalavimus, raginančius nedelsiant atkurti konstitucinę tvarką ir demokratiškai išrinktą civilinę vyriausybę Nigeryje“.

M. Bazoumas ir jo šeima nuo trečiadienio kalinami prezidento rūmuose, esančiuose prezidento gvardijos karinėje stovykloje. Teigiama, kad jis yra geros sveikatos ir galėjo telefonu pasikalbėti su kitų valstybių vadovais, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną.

Perversmą Nigeryje penktadienį pasmerkė Kenijos prezidentas Williamas Ruto, jis tai pavadino „rimta nesėkme“ Afrikai.

„Trečiadienį Afrika patyrė rimtą demokratinių laimėjimų nesėkmę, nes Nigerio žmonių siekis įtvirtinti konstitucinę demokratiją buvo sugriautas dėl antikonstitucinio vyriausybės pasikeitimo, nuvertus demokratiškai išrinktą prezidentą M. Bazoumą“, – vaizdo žinutėje sakė W. Ruto.

Europos Sąjunga (ES) penktadienį pagrasino nutraukti pagalbą Nigeriui, vadino perversmą „rimtu išpuoliu prieš stabilumą ir demokratiją Nigeryje“. „Bet koks konstitucinės tvarkos pažeidimas turės padarinių ES ir Nigerio bendradarbiavimui, įskaitant neatidėliotiną visos biudžetinės paramos sustabdymą“, - sakoma ES pareiškime.

ES valstybės narės tvirtino, kad prezidento M. Bazoumo saugumas ir judėjimo laisvė turi būti „besąlygiškai garantuoti“.

Įvykiai Nigeryje smogė ES pastangoms rasti patikimų partnerių nestabiliame Sahelio regione po perversmų kaimyninėse šalyse Malyje ir Burkina Fase. Šiais metais blokas pradėjo karinio bendradarbiavimo misiją Nigeryje, kad apmokytų šalies ginkluotąsias pajėgas kovoti su džihadistais. ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis per vizitą Niamėjuje liepos pradžioje vadino Nigerį „stabilumo prieglobsčiu“ ir paskelbė apie dar 66 mln. eurų pagalbą šiai Vakarų Afrikos šaliai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją