65-erių Christina Pomfrey iš Rankorno Češyro grafystėje tvirtino esanti akla ir aiškino, kad jai būtinas invalido vežimėlis, tačiau moterį stebėję tyrėjai užfiksavo, kaip ši vairuoja ir skaitydama laikraštį eina pasivaikščioti.

Kaip rašo theguardian.com, birželio pradžioje Mančesterio Minshullio gatvės karališkajame teisme Ch. Pomfrey buvo nuteista trejiems metams ir aštuoniems mėnesiams kalėjimo pagal 34 kaltinamojo akto punktus, įskaitant sukčiavimą, melagingą apskaitą ir apgaulingą sutarčių sudarymą.

Besinaudodama dviem vardais – Christina Pomfrey ir Christina Brown – ji per beveik 15 metų apgavikiškai išsireikalavo 1 010 090,66 svarų (882 329,37 eurus), kurie buvo išmokėti kaip pašalpos.

Jungtinės Karalystės Karūnos prokuratūros teigimu, vienu metu ji gaudavo daugiau nei 13 000 svarų (11 355 eurus) per mėnesį.

Per šešerius metus Ch. Pomfrey išplovė 88 994,21 svarus (77 737,78 eurus), pasinaudodama savo 34-erių dukters Aimee Brown banko sąskaita. Jos dukteriai už pinigų plovimą buvo paskelbta pusantrų metų lygtinio laisvės atėmimo bausmė.

Abi kovo mėnesį vykusiame ankstesniame teismo posėdyje kaltę dėl padarytų nusikaltimų pripažino.

George‘as Wardas, Jungtinės Karalystės Karūnos Mersio-Češyro apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras sakė: „Ch. Pomfrey yra gėdos neturinti serijinė sukčiautoja, sistemiškai apgaudinėjusi sistemą, turinčią padėti patiems pažeidžiamiausiems mūsų visuomenės atstovams“.

„Tai yra viena didžiausių apgavysčių, kada nors ištikusių socialinės apsaugos sistemą ir vietos valdžią ir nagrinėtų Jungtinės Karalystės Karūnos prokuratūros. Norėčiau padėkoti Darbo ir pensijų departamentui bei Haltono ir Oldhamo savivaldybių taryboms už pagalbą nagrinėjant šią baudžiamąją bylą“, – sakė G. Wardas.

Teisme buvo paskelbta, kad, nepaisant to, jog 2017 m. gruodį Ch. Pomfrey tyrėjams prisipažino esanti kalta ir gailėjosi savo veiksmų, ji, paleista už užstatą, ir toliau apgavikiškai kreipėsi dėl išmokų, kurios jai nepriklausė.

Skelbdama nuosprendį, teisėja Sophie McKone sakė: „Jūs smarkiai išpūtėte savo negalią, apsimesdama, kad esate visiškai akla ir kad sergate tokia sunkia išsėtinės sklerozės forma, jog jums reikia itin rimtos ir brangios priežiūros“.

„Į tuos pinigus jūs neturėjote teisės. Per 15 metų iš savo šalies piliečių jūs pavogėte milijoną svarų. Tie pinigai buvo skirti sąžiningai jų nusipelniusiems žmonėms, jie galėjo atitekti mokykloms ir ligoninėms“, – tęsė teisėja.

„Tai buvo apgalvotas sukčiavimas stambiu mastu. Jūs tvirtinote, kad išleidote pinigus kitų žmonių reikmėms – nežinia, ar tai tiesa, tačiau tie pinigai buvo išleisti atostogoms, grožio procedūroms, drabužiams, viešbučiams ir restoranams“, – pridūrė S. McKone.

Teisėja pažymėjo, kad atsakovės vaikystė pasižymėjo trauminėmis patirtimis, ji patyrė prievartą. Jai buvo diagnozuotas potrauminis streso sutrikimas ir disociatyvus tapatybės sutrikimas – kad susidorotų su praeities traumomis, ji apsimesdavo skirtingais asmenimis.