„Fasadai dar stovi, bet pradeda klibėti tebedegant pastato konstrukcijai, – reporteriams pranešė pagalbos tarnybų vadovas Jakobas Vedstedas Andersenas. – Darome viską, ką galime, kad apsaugotume fasadus, bet negalime duoti jokių garantijų.“

Praeiviai nesulaikė ašarų, matydami, kaip liepsnos niokoja istorinį pastatą, rašo AFP.

„Trūksta žodžių. Tai 400 metų senumo pastatas, išgyvenęs visus kitus gaisrus, per kuriuos Kopenhaga sudegė iki pamatų“, – sakė Danijos prekybos rūmų darbuotojas Carstenas Lundbergas.

Anot jo, pastate buvo „daiktų, kurių neįmanoma įkainoti“. Tai paveikslai, statulos.

Vaizduose iš įvykio vietos matyti, kaip žmonės gelbsti meno kūrinius iš degančio pastato, tarp jų ir paveikslą, kuriame matyti pats pastatas.

Gaisras Kopenhagoje

„Stengiamės išgelbėti viską, ką galima išgelbėti“, – teigė Danijos prekybos rūmų, kurie šiuo metu yra įsikūrę pastate, direktorius Mortenas Langageris.

„400 metų Danijos kultūros paveldas skęsta liepsnose“, – socialiniame tinkle X rašė šalies kultūros ministras Jakobas Engelis-Schmidtas.

J. Engelis-Schmidtas teigė, kad jį sujaudino vaizdai, kaip darbuotojai, gelbėtojai ir gyventojai bando išgelbėti meno vertybes, paveikslus iš degančio pastato.

Į įvykio vietą taip pat buvo iškviestos Danijos kariuomenės pajėgos, kurios bandė evakuoti meno kūrinius.

Gaisras Kopenhagoje

Ugniagesiai žurnalistams anksčiau sakė, kad įgriuvo dalis stogo ir ugnis išplito į kelis pastato aukštus. Gaisras, kaip pranešama, kilo apie 7.30 val. vietos ir apie 8.30 val. Lietuvos laiku.

Tuo metu, kai kilo gaisras, kurio priežastis kol kas nėra aiški, buvo vykdomi šio seniausio pastato Danijos sostinėje restauracijos darbai.

Incidentas priminė, kaip prieš penkerius metus Paryžiuje užsiliepsnojo Dievo Motinos katedra.

„Tai mūsų Dievo Motinos katedra! Tai nacionalinis turtas“, – kalbėdama naujienų agentūrai AFP emocijų nesulaikė vietos gyventoja, 45 metų Elisabeth Moltke.

„Ten yra daug senų danų paveikslų, originalų. Buvau ten keletą kartų, tai didingas pastatas, todėl esu labai emocinga“, – sakė ji.

Danijos Karalius Frederikas X socialiniame tinkle „Instagram“ rašė, kad „pabudo nuo liūdno vaizdo“, kai liepsnos naikino „svarbią mūsų architektūros paveldo dalį“.

Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen sakė, kad „dega dalis Danijos istorijos“

„Skaudu matyti“, – sakoma M. Frederiksen „Instagram“ įraše.

Karaliaus Kristiano IV užsakytas Boersen pastatas, pastatytas 1619–1640 m., yra vienas seniausių ir geriausiai žinomų Kopenhagos paminklų. Jame yra didžiulė meno kolekcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)