58 metų Anthony Ray Hintonas išėjo iš Džefersono apygardos kalėjimo, aidint jo šalininkų džiaugsmingiems šūksniams ir apsikabino su verkiančiais draugais bei artimaisiais, kai teisėjas panaikino visus jam iškeltus kaltinimus.

„Saulė šviečia“, – susijaudinęs ištarė A.R.Hintonas vos tik buvo paleistas.

„Jie buvo tvirtai nusiteikę įvykdyti man egzekuciją už tai, ko nepadariau. ... Man nederėjo 30 metų sėdėti mirtininkų skyriuje“, – pridūrė jis.

A.R.Hintonas buvo paleistas, nes buvo suabejota svarbių balistinio tyrimo įrodymų, panaudotų prieš jį nagrinėjant bylą 1986 metų gruodį dėl dviejų atskirų nužudymų per apiplėšimus Birmingamo mieste, patikimumu.

Valstijos ekspertai sakė, kad nusikaltimų vietose rastos kulkos buvusios iššautos iš pistoleto, kuris vėliau buvo rastas pas A.R.Hintono motiną.

Vis dėlto naujesni tyrimai sukėlė abejonių, ar kulkos išlėkė būtent iš to ginklo.

Ilgą teisinę sagą vainikavo pernai paskelbtas JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimas, kad A.R.Hintonui nebuvo užtikrinta pakankama gynyba.

Jo advokatas nusamdė liudyti turėjusius ekspertus, kurie nebuvo pakankamai kvalifikuoti, kad užginčytų balistinio tyrimo rezultatus.

„Viskas, ką jie padarė – tai išbandė ginklą“, – A.R.Hintonas sakė žurnalistams, dažnai braukdamas ašaras.

„Gali galvoti, kad užimi aukštą postą, esi galingas ir esi aukščiau įstatymų, kad nesi niekam atskaitingas. Tačiau turiu jums naujieną – visi, kurie prisidėjo pasiųsdami mane į mirtininkų skyrių, turės atsakyti prieš Dievą“, – sakė jis.

Džefersono apygardos išvažiuojamojo teismo teisėja Laura Petro (Lora Petro) panaikino visus kaltinimus, pateiktus A.R.Hintonui, kai jo advokatai, atstovaujantys žmogaus teisių organizacijai „Equal Justice Initiative“ (EJI), pateikė argumentų, jog nepakanka įrodymų, siejančių jų klientą su minėtais nusikaltimais.

A.R.Hintonas, kuriam, kai buvo tie nužudymai, buvo 29 metai, tapo vienu iš ilgiausiai mirties bausmės laukusių kalinių per Alabamos istoriją – taip pat vienas iš ilgiausiai kalintų mirtininkų, kuris galiausiai buvo paleistas, nurodė EJI.

A.R.Hintonas buvo apkaltintas po incidento, kai Birmingame, Alabamos valstijoje, buvo nušauti du administratoriai per greitojo maisto restorano apiplėšimą.

Anot EJI, policija nerado nei liudininkų, nei pirštų atspaudų. Tais pačiais metais buvo ginkluotas kito restorano užpuolimas, ir jo administratorius buvo peršautas bei sunkiai sužeistas.

Administratorius tvirtino atpažinęs A.R.Hintoną kaip užpuoliką, tačiau šis sakė tuo metu buvęs savo tarnyboje už 15 mylių (24 km); jo alibi patvirtino jo viršininkas bei kolegos.

Vyriausiasis teisininkas Bryanas Stevensonas sakė, kad A.R.Hintonas, juodaodis, buvo nuteistas neteisingai iš dalies dėl odos spalvos.

„Rasė, skurdas, nepakankama teisinė parama, kaltintojų nesidomėjimas nekaltumu – viskas susiklostė taip, kad tai virto vadovėliniu neteisingumo pavyzdžiu“, – sakė B.Stevensonas.

A.R.Hintonas yra 152-as asmuo, nuteistas myriop nuo 1973 metų, ir antras reabilituotasis 2015 metais, nurodo Mirties bausmių informacijos centras.