Jie pridūrė, kad V. Putinas 90 proc. savo „iš anksto suplanuotos“ kovinės galios skyrė Ukrainai ir nuo konflikto pradžios paleido apie 480 raketų, kurių daugiausia buvo iš Ukrainos vidaus.

Pareigūnai pažymėjo, kad padaryti daugiau palydovinių vaizdų trukdė, o Ukrainoje nėra JAV pajėgų.

Tačiau, kaip anksčiau ketvirtadienį tvirtino „Sky“ atstovė Deborah Haynes, JAV pareigūnai teigia, kad Chersonas, apie kurį anksti rytą tvirtino Rusija, vis dar yra Ukrainos kontroliuojamas, o kovos mieste tebevyksta.

Pareigūnų teigimu, prie Kijeve Rusijos pajėgos vis dar yra 25 km atstumu nuo sostinės centro, o tai pabrėžiama, reiškia, jog kariai juda lėtai.

Primename, kad Rusijos pajėgos užėmė Ukrainos pietinį Chersono miestą, trečiadienį patvirtino vietos pareigūnai.

Tai yra pirmas didelis miestas, kritęs nuo Maskvos įsiveržimo pradžios prieš savaitę.

„(Rusų) okupantai yra visose miesto vietose ir yra labai pavojingi“, – vėlai trečiadienį susirašinėjimo platformoje „Telegram“ parašė regiono administracijos vadovas Henadijus Lachuta.

Strategiškai svarbus uostamiestis prie Juodosios jūros, kuriame gyvena 290 000 žmonių, buvo apgultas Rusijos pajėgoms puolant kitus miestus.

Chersono meras Ihoris Kolychajevas paskelbė apie diskusijas su „ginkluotais svečiais“ miesto administracijoje.

„Mes neturėjome ginklų ir nebuvome agresyvūs. Parodėme, jog dirbame, kad apsaugotume miestą ir stengiamės susidoroti su invazijos pasekmėmis“, – rašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

„Turime didžiulių sunkumų su žuvusiųjų surinkimu ir laidojimu, maisto ir vaistų pristatymu, šiukšlių surinkimu, nelaimingų atsitikimų valdymu ir pan.“ – tęsė jis.

I. Kolychajevas sakė, kad jis „nieko nežadėjo“ įsiveržusioms pajėgoms, bet prašė jų „nešaudyti žmonių“, taip pat paskelbė naktinę komendanto valandą mieste ir automobilių eismo apribojimą.

„Kol kas viskas gerai. Virš mūsų plevėsuojanti vėliava yra Ukrainos. O kad ji tokia išliktų, reikia laikytis šių reikalavimų“, – pridūrė jis.

Rusijos kariuomenė dar trečiadienio rytą paskelbė užėmusi Chersoną, įsikūrusį netoli Krymo pusiasalio, kurį Maskva aneksavo 2014 metais.

Kitą svarbų Ukrainos uostą Berdianską jau užgrobė Rusijos kariai, o Mariupolis atakas „oriai atrėmė“, sakė šio miesto meras Vadymas Boičenka.

„Šiandien buvo sunkiausia ir žiauriausia diena per septynias dienas trunkantį karą. Šiandien jie tiesiog norėjo mus visus sunaikinti“, – sakė jis „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše, kaltindamas Rusijos pajėgas šaudant į gyvenamuosius pastatus.

V. Boičenka sakė, kad per puolimą buvo pažeista infrastruktūra, žmonės liko be šviesos, vandens ar šildymo.

Rusijos pajėgos taip pat bombardavo antrą pagal dydį Ukrainos miestą Charkivą; įvykiai ten lyginami su civilių gyventojų žudynėmis Sarajeve praėjusio amžiaus 10-e dešimtmetyje.

Kremlius praėjusį ketvirtadienį įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasipiktinimą visame pasaulyje. Rusija apsupo didžiuosius šalies miestus, tačiau ukrainiečių pajėgos intensyviai priešinasi puolimui.

Per kelias dienas intensyvių kovų žuvo šimtai civilių, o nuo invazijos pradžios iš Ukrainos pabėgo apie milijonas žmonių.

Vakarų valstybės į invaziją atsakė griežtomis sankcijomis Rusijai ir visokeriopa, įskaitant karinę, parama Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją