„Tokiais veiksmais demonstruojamas beatodairiškas ne tik filipiniečių saugumo ir gyvybių, bet ir tarptautinės teisės normų ignoravimas“, – pareiškė valstybės departamento atstovas Matthew Milleris, pridurdamas, kad „Jungtinės Valstijos ragina (Kiniją) laikytis nutarties sąlygų ir nutraukti savo pavojingus ir destabilizuojančius veiksmus“.

Filipinų užsienio reikalų ministerija: dėl konfrontacijų jūroje buvo iškviestas Kinijos pasiuntinys

Filipinų užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad po dvi dienas trukusių abiejų šalių laivų konfrontacijų ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje buvo iškviestas Kinijos pasiuntinys.

Buvo pateikti diplomatiniai protestai ir „iškviestas Kinijos ambasadorius“, kalbėdama su žurnalistais sakė užsienio reikalų ministerijos atstovė Teresita Daza.

Filipinų pakrantės apsaugos tarnybos paviešintuose vaizdo įrašuose matyti, kaip kinų laivai iš vandens patrankos apšaudo šeštadienį ir sekmadienį atsargas į nesutarimų epicentre esančius rifus gabenusius filipiniečių laivus.

Be to, vienas filipiniečių laivas susidūrė su Kinijos pakrantės sergėtojų laivu. Dėl šio incidento abi šalys kaltina viena kitą.

Šios Skarborou seklumoje ir Antrojoje Tomo seklumoje įvykusios Filipinų ir Kinijos konfrontacijos buvo intensyviausios pastaraisiais metais, abiem šalims mėginant pareikšti pretenzijas į jūros teritoriją.

Kinija teigia, kad jai priklauso beveik visa Pietų Kinijos jūra, įskaitant vandenis netoli jos kaimynių krantų ir nekreipia dėmesio į tarptautinio arbitražo teismo sprendimą, kad jos pretenzijos dėl teritorijų neturi jokio teisinio ar istorinio pagrindo.

Kinijos laivai patruliuoja vandens kelius, kuriais vyksta intensyvus judėjimas, be to, savo pretenzijoms įtvirtinti šalis suformavo dirbtinių salų, kuriose dislokuoti kariai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją