Pagalba, apie kurią išsamiai informuos valstybės sekretorius Antony Blinkenas NATO susitikimo Rumunijos sostinėje Bukarešte kuluaruose, „yra didelė ir tai nėra pabaiga“, pirmadienį žurnalistams sakė vienas aukšto rango pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga ir nepateikdamas daugiau detalių.

Tačiau jis pažymėjo, kad J. Bideno administracija biudžete numatė 1,1 mlrd. dolerių energetikos išlaidoms Ukrainoje ir Moldovoje.

Jis pažymėjo, kad tai vyksta prieš gruodžio 13 dieną Prancūzijoje vyksiančią tarptautinę donorų konferenciją dėl paramos Ukrainos pilietiniam pasipriešinimui.

Masinės Rusijos raketų atakos, nukreiptos prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą, sugadino 25-30 proc. tinklo, rodo Kyjivo pateikti duomenys.

„Rusai taikosi į dideles transformatorines. Tai aukštos įtampos transformatorinės“, o ne vien tik elektrinės, sakė JAV pareigūnas; taip siekiama sutrikdyti visą energetikos tinklą nuo gamybos iki paskirstymo.

Antradienį ir trečiadienį Bukarešte vyks NATO užsienio reikalų ministrų susitikimas, kuriame bus aptarta Aljanso parama Ukrainai po Rusijos invazijos.

Be karo Ukrainoje, NATO šalių ministrai taip pat įvertins Suomijos ir Švedijos stojimo į NATO pažangą; jų paraiškas jau ratifikavo 28 iš 30 šalių narių, tačiau vis dar laukiama Turkijos ir Vengrijos pritarimo.

Jie taip pat aptars didėjančią Kinijos keliamą grėsmę. Ši diskusija, pradėta birželio mėnesį Madride vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime, „nėra susijusi su NATO ėjimu į Kiniją; ji iš tikrųjų atspindi iššūkius, kuriuos kelia į Europą atėjusi KLR“, pirmadienį žurnalistams sakė valstybės sekretoriaus padėjėja Europos ir Eurazijos reikalams Karen Donfried, ypač paminėdama technologinius iššūkius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją