„Irano remiami smogikai vakarų Irake paleido keletą balistinių ir kitokių raketų, taikydamiesi į al-Asado oro bazę“, – socialiniuose tinkluose pranešė CENTCOM. Pagal įrašo laiką galima spręsti, kad ataka įvyko šeštadienį vakare 18.30 val. Bagdado laiku (15.30 Grinvičo laiku).

Daugumą raketų numušė bazės oro gynybos sistemos, tačiau „keletas pataikė į bazę“, nurodoma pranešime.

„Keletui JAV karių atliekami tyrimai, ar jie nėra patyrę galvos traumų. Sužeistas mažiausiai vienas bazėje tarnaujantis irakietis“, – toliau rašoma pranešime.

Nuo spalio vidurio prieš Irake ir Sirijoje kovoti su Islamo valstybės džihadistais dislokuotas JAV ir koalicijos pajėgas įvykdyta dešimtys išpuolių.

Atsakomybę už daugelį iš jų prisiėmė „Irako islamo pasipriešinimas“ – padrikas su Iranu susijusių prieš JAV Izraeliui Gazoje vykstančiame konflikte teikiamą pagalbą protestuojančių ginkluotų grupuočių aljansas.

Šeštadienį grupuotė pranešė, kad paskutinį išpuolį surengė taip pat ji.

Naudojamos balistinės raketos reiškia, kad išpuolių prieš JAV pajėgas Irake ir Sirijoje mastas didėja, mat pirmiau per tokio pobūdžio atakas buvo naudojamos ne tokios pažangios raketos ir dronai.

Šeštadienio išpuolis prieš oro bazę buvo įvykdytas tuo metu, kai Vidurio Rytuose tvyro didžiulė įtampa, atsiradusi po spalio 7 d. prasidėjusio karo tarp Izraelio ir „Hamas“.

Be to, per šeštadienį įvykdytą smūgį Damaske žuvo penki Irano revoliucinės gvardijos nariai. Teheranas dėl šio smūgio apkaltino Izraelį, grasindamas atkeršyti.

Praėjusio pirmadienio vakarą Iranas sudarė kruviną smūgį nepriklausomam Kurdistano regionui Irako šiaurėje, teigdamas, jog atakos taikiniu buvo objektas, kuriuo „naudojosi sionistų režimo šnipai („Mossad“)“.

Vašingtonas pats yra surengęs keletą antskrydžių, kuriais, jo teigimu, buvo siekiama užkirsti kelią tolesniems išpuoliams arba išvengti gręsiančių atakų.

Pentagono teigimu, per pirmesnes atakas nuo spalio pabaigos įvykdytas atakas sužeista dešimtys JAV karių.

Irake dislokuota maždaug 2 500 Amerikos karių, dar apie 900 dislokuota Sirijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)