Kaip praneša Irano žiniasklaida, prezidentas šį pareiškimą paskelbė penktadienį Teherane vykusiame susitikime su Islamo konferencijos organizacijos generaliniu sekretoriumi Ekmeleddinu Ihsanoglu.

Pasak prezidento, Irano vyriausybė ir liaudis "tvirtai pasiryžusi įvaldyti taikaus atomo energiją, ir neatsisakys savo neatimamos teisės branduolinėje srityje".

Jo nuomone, Vakarų šalių poziciją reikia aiškinti ne branduolinio ginklo paplitimo baime, bet tuo, kad Iranui įvaldžius pažangias technologijas "visoms nepriklausomoms valstybėms bus praskintas kelias į jas ir sustiprės islamo pasaulis".

Iranas neketina atsisakyti urano sodrinimo veiklos, nors tarptautinė bendruomenė vis labiau spaudžia jį, penktadienį pareiškė aukštas šios šalies pareigūnas.

"Iranas yra pasiryžęs tęsti branduolinę veiklą taikiais tikslais", - studentų naujienų agentūrai ISNA sakė Irano atominės energetikos organizacijos vadovo pavaduotojas Mohammadas Saeedi.

Tokie jo komentarai sekė po penktadienį pasaulio galingųjų valstybių pateikto pasiūlymo, kuriame suderinta ir skatinimas nutraukti procesą, kuris tinka ir branduoliniam ginklui gaminti, ir grasinimai perduoti bylą JT Saugumo Tarybai, jeigu Iranas atsisakytų.

Pasak JAV valstybės sekretorės Condoleezzos Rice, Iranui parengti atsakymą liko tik kelios savaitės, o ne mėnesiai.

M.Saeedi vis tik kartoja, kad Irano branduolinė veikla nėra derybų objektas. "Irano tauta neleis mums to atsisakyti", - pabrėžė jis.

C.Rice, savo ruožtu, siūlėsi susitikti su Irano pareigūnais, jeigu Teheranas sustabdytų branduolinio kuro gamybos bandymus ir sutiktų derėtis su didžiosiomis valstybėmis.

M.Saeedi pakartojo oficialią Irano poziciją - Iranas pasirengęs kalbėtis su Vašingtonu, su kuriuo Teherano ryšiai nutrūko 1980 metais, bet niekada nesutiks su išankstine JAV keliama sąlyga, jog pirmiausiai reikia įšaldyti urano sodrinimą.

"Amerika savo noru imtis branduolinių derybų panaši į žaidėją, kuris nori žaisti futbolą, bet stato sąlygas tuo metu, kai jo kvalifikacija dar nepatvirtinta", - sakė M.Saeedi.