Saudo Arabijos vadovaujama koalicija nuo kovo 26 dienos atakuoja iš oro husiais vadinamus šiitų sukilėlius ir jų sąjungininkus, ištikimus nuverstam Jemeno prezidentui Ali Abdullah Salehui. Iranas palaiko sukilėlius, bet neigia teikiantis jiems karinę pagalbą.

Sakydamas kalbą per valstybinės televizijos tiesiogiai transliuotą ginkluotųjų pajėgų paradą Teherane, H.Rouhani pareiškė, kad civilių žudymas Jemene nesuteiks Saudo Arabijai nei galios, nei pasididžiavimo.

„Ką reiškia nekaltų jemeniečių bombardavimas? Kokių tikslų jūs siekiate? Ar žudydami vaikus tapsite galingesni? Jūs sėjate neapykantos sėklas šiame regione ir anksčiau ar vėliau sulauksite atsako, – perspėjo prezidentas. – Nebombarduokite vaikų, senų vyrų ir moterų Jemene. Puolimas prieš patiriančius priespaudą užtrauks nešlovę ... agresoriams.“

Irano aukščiausiasis lyderis didysis ajatola Ali Khamenei jau anksčiau pareiškė, kad Saudo Arabijos vadovaujami antskrydžiai Jemene yra „genocidas“ ir „didžiulis nusikaltimas“.

Iranas pasiūlė keturių punktų planą, kaip būtų galima užbaigti šį konfliktą. Teheranas siūlo teikti humanitarinę pagalbą, pradėti dialogą ir suformuoti plačią Jemeno vienybės vyriausybę, nors Saudo Arabija jau atmetė pasiūlymus nutraukti kovos veiksmus.

M.Rouhani taip pat kaltino Saudo Arabiją, kad ši aprūpina ginklais ir lėšomis teroristų grupuotes Vidurio Rytuose.

„Ką reiškia finansinės pagalbos ir ginklų tiekimas teroristams Sirijoje, Libane ir Irake?“ – klausė jis.

Iranas palaiko Sirijos prezidentą Basharą al Assadą ir Irako vyriausybę, kovojančius su sunitais ekstremistais, tarp kurių yra ir džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“. Pasak Teherano, Saudo Arabija ir kelių kitų Vidurio Rytų šalių vyriausybės palaiko „Islamo valstybę“.