Amerika ... yra mūsų priešas, mes tuo neabejojame. Amerikiečiai nori mus spausti kaip tik gali“, – sakė H. Rouhani kalboje Teherano universiteto studentams.

Irano sankcijų aktas praėjusią savaitę JAV Senate buvo priimtas 99 balsais, prieš jį nebalsavo nė vienas senatorius. Lapkričio mėnesį jis lengvai buvo priimtas Atstovų Rūmuose.

Prezidentas Barackas Obama turėtų pasirašyti šią priemonę, sakė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas, kuris pridūrė, jog administracija nemano, kad sankcijų pratęsimu pažeidžiamas pernai su Iranu pasiektas susitarimas dėl jo branduolinės programos.

Metų pradžioje susitarimui įsigaliojus, B.Obama sustabdė sankcijų dėl Irano branduolinės programos taikymą.

Tačiau Iranas sako, jog net jei sankcijos lieka sustabdytos, jų neišbraukimas prilygsta susitarimo pažeidimui.

„Jei tai bus įgyvendinta, ... tai bus akivaizdus ir aiškus JCPOA (Bendrojo visapusiško veiksmų plano) pažeidimas ir sulauks labai griežtos mūsų reakcijos“, – sakė H.Rouhani.

Susitarimo formuluotes galima interpretuoti įvairiai.

Sutartyje JAV raginamos „nebetaikyti ... visų su branduoline (programa) susijusių sankcijų“, bet nenurodoma, ar Vašingtonas gali laikyti jas kaip rezervinę priemonę galimam panaudojimui ateityje.

Antradienį per spaudos konferenciją Irano parlamento konservatyvių pažiūrų pirmininkas Ali Larijani sakė, kad susitarimo dalys buvo „skubinamos“.

„Kai kurias JCPOA dalis derėjo parašyti tiksliau, kad nebūtų skirtingų interpretacijų“, – sakė A. Larijani.

„Manau, kad Iranas turėtų pateikti skundą dėl amerikiečių (padaryto) JCPOA pažeidimo“, – pridūrė jis.

H. Rouhani ir kiti Irano aukščiausio rango pareigūnai trečiadienį turi susitikti ir aptarti šį klausimą.

H. Rouhani, kuris gegužės mėnesį tikriausiai sieks antros kadencijos, susidūrė su konservatorių kritikos lavina dėl esą pernelyg didelių nuolaidų sudarant minimą susitarimą mainais į minimalią ekonominę naudą.

Antradienio kalboje prezidentas pabrėžė, kad jo komanda veikė ne viena ir kad aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei buvo glaudžiai susijęs su visais derybų etapais.

„Nė vieno žingsnio dėl JCPOA nežengėme nepasikonsultavę su gerbiamuoju lyderiu“, – sakė H. Rouhani.

Nors Iranas po susitarimo sugebėjo reikšmingai padidinti savo naftos eksportą, jam buvo sunku grįžti į tarptautinę finansų sistemą, nes didieji Vakarų bankai, baimindamiesi likusių, su branduoline programa nesusijusių sankcijų, vis dar nelabai nori turėti su juo verslo reikalų.

Dėl to Iranas negalėjo pritraukti didžiulių užsienio investicijų, kurios, pasak H. Rouhani, yra būtinos šalies ekonomikai atgaivinti.